Gürpinar'dan Almanya'ya Giyim Ihracati

Van’in Gürpinar Belediyesi tarafindan olusturulan tekstil fabrikasinda üretilen ürünler Almanya’ya ihraç ediliyor.

Gürpinar'dan Almanya'ya Giyim Ihracati
Gürpinar Belediye Baskani Hayrullah Tanis; 2019, 2020 ve 2021 yilinin ilk alti ayinda yapilan çalismalarla ilgili kentteki ulusal ve yerel basin mensuplarina degerlendirmelerde bulundu. Norduz Sofrasinda gazetecilerle bir araya gelen Baskan Tanis, seçim sürecinde vatandaslara verdigi sözleri yerine getirdiklerini belirterek, çalisma arkadaslarina tesekkür etti. 2014 yilinda Hosap’in kentsel dönüsümü diye bir projesinin oldugunu belirten Tanis, “Hosap tarihiyle, kültürüyle son Osmanli beldesidir. 700 yillik geçmisi olan bir beldedir. Ancak oradaki metruk yapilar ve eski barakalar; hem tarihin ve kültürün atmosferini bozmus hem de artik içerisinde saglikli ticaretin yapilamayacagi hale gelmis. Bu anlamda biz bu dönüsüme basladik. Geçen seferki bulusmamizda yapacagiz, edecegiz diyorduk ama simdi yaptik diyoruz. Birinci etabi basladi ve binalarimiz yükseliyor. Su anda 27 dükkan ve 18 lojmanin temeli atildi. Hizli bir proje daha yapiyoruz. Insallah ikinci etabini da bu yil hayata geçirecegiz. Üçüncü etabi ile ilgili de resmi kurumlarin kendi aralarindaki anlasmazliktan dolayi bekliyoruz. Insallah bitirirsek bunu da bu sene devreye alacagiz. Çünkü kaynagimiz var” dedi.

Ilçede istihdam olusturmanin en büyük hayali oldugunu ve bunu seçim sürecinde dile getirdigini aktaran Tanis, “2019 seçimlerinde ‘Bin gencimizi istihdamla bulusturacagiz’ diye verilmis bir sözümüz vardi. Hatta bu hedefi 1071 olarak degistirmistik. Birinci asamasini su an yasiyoruz. Yaklasik 210 kardesimiz burada ise baslamis ve yilsonuna kadar insallah 500’ü tamamlayacagiz. Ama hedefimiz bu fabrikada 600 kisinin istihdamini saglamaktir” ifadelerine yer verdi.

Fabrikanin belediyeye maliyetinin 15 milyon TL olduguna dikkat çeken Tanis, “Is insanimiz su ana kadar 11 milyon TL tutarinda makine yatirimi yapmis ve kendisinden aldigimiz bilgilerle bu rakam 16 milyon TL’yi bulacak. Yani bu 30 milyonluk bir yatirimdir. Bizim açimizdan burada hedeflenen, insanlari evlerine ekmek götürecek seviyeye getirmek, insanlari suça bulasmada alikoymaktir. Bizim amacimiz buydu. Allah’a sükür çok gururluyuz. Gençlerin gözünden de bu anlamli ifadeyi alabiliyoruz. Insallah bunlarin devami da gelecek. Gürpinar’da istihdamin yapilabilecegi izlenimi verdikten sonra birçok is insaninin burada yatirim yapacagina olan inancimiz tamdir. Belediye olarak her türlü destegi vermeye haziriz” ifadelerini kullandi.

Fabrikada üretilen ürünlerin yaklasik 20 ülkeyle baglantisinin yapildigina vurgu yapan Baskan Tanis, “Su an agirlikli olarak Almanya ve Italya’ya ihracat yapiliyor. Almanya’da çalistiklari firmanin sahipleriyle görüstük. 3 bin magazaya Gürpinar’dan ürün dagilacak. Yani bundan daha fazla bizi mutlu edecek bir sey yoktur. Insallah bu hedefi genisletecegiz. Önümüzdeki hafta Hollanda’dan misafirlerimiz var. Onlarda bir baglanti için geliyorlar. Burayi genisletecegiz” diye konustu.

Moda X Moda Tekstil Yönetim Kurulu Baskani Vadullah Çiçek ise fabrikada 210 kisinin çalistigini dile getirerek, bu sayinin mart ayina kadar 600’e ulasacagini söyledi.

Çiçek, “Ikinci etap yatirimimiz olacak, bu yatirim kapsaminda da sayimizi bine çikarmayi hedefliyoruz. Su anda Almanya ile çalisiyoruz. Fakat Avrupa’da birçok ülke ile çalisiyoruz. Almanya, Belçika, Fransa, Italya ve Ispanya, ayni zamanda yurt içinde de önemli üç firmayla da çalisiyoruz” dedi.

Gürpinar Belediye Baskani Hayrullah Tanis’in daveti üzerine ilçeye geldiklerini ve burada fabrika kurduklarini aktaran Çiçek, “Amacimiz hem ticaretimizi saglamak hem de gençlerimize istihdam konusunda yardimci olmak, onlari kötü aliskanliklardan alikoymaktir. Insallah fabrika tamamen insa edildikten sonra burada yasam alanlariyla büyük bir aile olacagiz” diye konustu.

Fabrikada çalisan gençler ise böyle bir imkanin ilçede kendilerine taninmasinin çok önemli oldugunu dile getirerek, “Yillarca ailelerimizden uzak gurbet ellerde çalisiyorduk. Simdi ise kendi memleketimizde çalisiyoruz. Bizim için çok iyi oldu” seklinde konustular.
Kaynak: İHA