Emekli Profesör, Kekik Bitkisinden Mantar Ve Böcekler Üzerinde Etkili Bitkisel Ilaç Gelistirdi

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinden emekli ögretim üyesi Prof. Dr. Oktay Yegen tamamen dogal maddeler kullanarak fermantasyona tabi tuttugu mikroorganizma gelistirdi. Prof. Dr. Yegen, mikroorganizmanin zeytin agaçlarindaki mantar (vercitillium) hastaliginin tedavisinde, meyve sebzelerdeki tüm hastaliklarda kullanilabilecegini söyledi.

Emekli Profesör, Kekik Bitkisinden Mantar Ve Böcekler Üzerinde Etkili Bitkisel Ilaç Gelistirdi
Prof. Dr. Oktay Yegen, yogun arastirmalar sonucu gelistirdigi hem bitkilerdeki mantara, hem de zararli böceklere karsi kullanilan ve kekikten imal ettigi organik ilacin, tarim sektöründe çok önemli bir eksikligi giderecegini söyledi.



Ziraat Fakültesinden 1964 senesinde mezun olup, 4 yil süren yüksek lisansini Almanya’da tamamlayan Prof. Dr. Oktay Yegen, kekik ve benzeri bitkilerin insanlar gibi diger organizmalar üzerinde de etkili olabileceginden yola çikarak çalismalara basladi.

Açikta birakilan kekik yaginin bir süre sonra renk degistirdigini fark eden Oktay Yegen, yaptigi analizler sonucu kekik yagiyla beslenen bir bakteri türü tespit etti. Ardindan bu bakteriyi tamamen dogal ortamda, tabii bitkilerle uygun sartlar ve farkli yöntemlerle besleyip gelistirerek fermantasyona tabi tutan Prof. Dr. Yegen, hazirladigi mikroorganizmayi bitkilerdeki mantar hastaligi böcekler üzerinde denedi. Yegen, hazirladigi ilacin etkisinin beklenilenden daha iyi oldugunu söyledi.

Prof. Dr. Yegen, “Mikroorganizma böcekler ve onlarin yumurtalari ile mantarlarin üzerinde bulunan ve gelismesini saglayan ’kitin’ tabakasini parçalayarak yok ediyor” dedi.

Mikroorganizmanin ana besin maddesinin kekik oldugunu söyleyen Prof. Dr. Yegen, dogada bol miktarda bulunan kekigin ilaç yapiminda kullanilabilmesi için Cavracrol seviyesinin yüzde 60’in üzerinde bulunmasinin sart oldugunu söyledi.

Yegen, "Ilacin çalisma sistemi ise oldukça basit. Fermantasyona tabii tutulan mikroorganizma indol asitek asit ve kitinaz enzimleri salgiliyor. Kitinaz, böcekler ve lavralari ile mantarlar üzerinde bulunan ve kitin adi verilen koruyucu tabakayi parçaliyor. Enzim, mevcut böcekleri hasta ederek yasam süresini kisaltirken, yumurtalarin çikmasina engel oluyor. Indol asetik asit ise bitkilerde hormon görevi görüyor. Yeni köklerin olusmasini saglayarak, bitkiyi canlandiriyor, aktive ediyor” dedi.



Kekikten imal ediliyor

Organik tarimda kullanilan bitki koruma ilacini kekikten imal ettigini anlatan Yegen, “Kekikten imal ettigim Aksebio-Agri ismini verdigim tarimsal bitki koruma ilaci hem topraktan, hem yapraktan hem de depo hastaliklari ve zararlilari için uygulanilabilir meyve sebzelerde organik tarimlarda kullanilan bir ilaçtir. Bu ilaç organik tarimda kullaniliyor. Sebze ve meyvede kalinti birakmiyor. Hem hastaliklara hem zararlilara etkilidir. Bu belirli sekilde kullanilir. Virüs bakteri ve böceklere karsi oldukça etkilidir. Içinde kitinaz yapan bir bakteri bulunmaktadir. Bu ürün her çesit sebzelerde ve meyvelerde görülen hastalik ve zararlilara karsi kullanilabilir. Hem de bitkiler için zehir degil, kalinti birakmayan kekikten imal edilmis bir aparattir. Bunun içinde iyi huylu bakteri vardir. Bu kitinaz dedigimiz bir ürün çikartiyor. Ayni zamanda bitkilerde bitkileri gelistirici bir dogal hormon çikartiyor. Bu ilaç sulandirilarak meyvelere ve sebzelere topraktan ve yapraktan verilir. Domateste bulunan tuta hastaliklarina karsi organik ilaçtir. Bu ilaçla tamamen organik ürün yetistiriliyor. Organik tarim yapan çiftçiler ise oldukça memnun” diye konustu.

Kaynak: İHA