Samsun'da Jandarmanin 'Huzur' Ve 'Hizir' Timleri Vatandasa Güven Veriyor

Jandarma Motosikletli Trafik ve Asayis Timleri, vatandasin huzur ve güvenligi için görev yapiyor.

Samsun'da Jandarmanin 'Huzur' Ve 'Hizir' Timleri Vatandasa Güven Veriyor
RECEP BILEK - Samsun Il Jandarma Komutanligi bünyesinde kurulan "Huzur" ve "Hizir" timleri, vatandasin huzur ve güvenligi için görevlerini basariyla sürdürüyor.

"Huzur timleri" olarak anilan ve olaylara daha hizli müdahale etmek amaciyla birçok ilde kurulan Jandarma Motosikletli Asayis Timleri, Samsun Il Jandarma Komutanligi bünyesinde ise 2012 yilinda olusturuldu.

Sorumluluk bölgesinde emniyet ve asayisin saglanmasinda önleyici kolluk görevi icra eden "Huzur timleri", Samsun'da Ilkadim, Bafra, Vezirköprü ve 19 Mayis Ilçe Jandarma komutanliklari emrinde görev yapiyor.

Olaylara kisa sürede müdahalede bulunmalari dolayisiyla "Hizir timleri" olarak adlandirilan Jandarma Motosikletli Trafik Timleri de Atakum, Bafra ve Çarsamba Ilçe Jandarma komutanliklari emrinde görevlerini icra ediyor.

Samsun Il Jandarma Komutanligi bünyesinde 2017 yilinda kurulan "Hizir timleri", ulasim sikintisi bulunan bölgelere hizlica giderek gereken müdahaleleri yapiyor.

"Huzur" ve "Hizir" timleri, ikiser motosiklet ve dörder personelden olusuyor. Timlerde görevli personel, motosikletli ileri sürüs teknikleri kursu ile trafik kursunu basariyla tamamlamis olanlar arasindan seçiliyor.

Jandarma Motosikletli Trafik Tim Komutani Astsubay Üstçavus Caner Koç, AA muhabirine, trafik timlerine verilen tüm görevleri yerine getirdiklerini söyledi.

Kara yolu kapsaminda olan kir, piknik ve orman yollarinda, mesire ve ören yerlerinde trafik görevi yaptiklarini anlatan Koç, tatil, gezi, tarihi ve turistik bölgelerde trafik güvenligini ve akisini saglamak, adli makamlar tarafindan verilen bilirkisilik görevlerini yerine getirmek, gerektigi durumlarda adli, idari veya kolluk amirlerine danismanlik yapmak, acil ve zorunlu durumlarda asayis hizmetlerinde görevli birimlere yardimci olmak, gecikmesinde sakinca bulunan olaylarda görev verilmesi durumunda yol kapama görevi icra etmek, asayis birimleri olay yerine gelinceye kadar olaya müdahale etmek, tanitim, fuar ve benzeri yerlerde araç, kilik, kiyafet ve teçhizat ile jandarmayi temsil etmek gibi görevlerinin bulundugunu dile getirdi.

Jandarma Motosikletli Asayis Tim Komutani Astsubay Çavus Mahmut Emre Yaldiz da sinirli trafige müsaade edilen turistik alanlarda motorlu devriye görevini yaptiklarini dile getirdi.

Sahil seritleri ve araç trafigine tamamen kapali yol ve bölgelerde huzur ve güveni sagladiklarini ifade eden Yaldiz, görevleriyle ilgili sunlari kaydetti:

"Görevimiz, ormanlik bölgelerde, piknik, mesire ve ören yerleri gibi alanlarda emniyet ve asayisi saglayip meydana gelebilecek olaylari önlemek, yerlesim birimlerindeki dar ve düzensiz yollarda devriye görevi icra ederek meydana gelebilecek olaylara müdahale etmek, jandarma sorumluluk bölgesinde meydana gelebilecek gasp, soygun, hirsizlik ve öldürme gibi olaylarin fail ve faillerinin yakalanmasina, olayin aydinlatilmasina yardimci olmak, ihbar ve sikayetleri degerlendirerek olay yerine ivedilikle intikal etmek, her türlü orman yangini failinin yakalanmasini saglamak, jandarma trafik timlerinin yetersiz kaldigi trafigi düzenleme ve trafik suçlarina el koyma ile el konulan suçlarla ilgili tahkikat düzenlemek, devriye hizmetlerinde yerel kolluk kuvvetlerine yardim etmek."

Kaynak: AA