Bilisim Vadisi'nde Italyan Esintileri

Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilisim Vadisi, Italyan Tasarim Günleri’ne ev sahipligi yapacak. “Made in Italy için Sürdürülebilir Yeni Bir Baslangica Yönelik Zorluklar” temali tasarim günleri 29 Haziran-8 Temmuz tarihleri arasinda gerçeklestirilecek.

Bilisim Vadisi'nde Italyan Esintileri
Italyan Tasarim Günleri’nin tanitimi nedeniyle Bilisim Vadisi’nde bir toplanti düzenlendi.

Toplantiya Bilisim Vadisi Genel Müdürü Serdar Ibrahimcioglu, Italya Istanbul Baskonsolosu Elena Sgarbi, Bilisim Vadisi Tasarim Kümesi Direktörü Dr. Pinar Sipahi, Bilisim Vadisi Kamusal Sanat Koordinatörü Luca Molinari katildi.

Lansman toplantisinda Prof. Dr. Mesut Güner, Prof. Dr. Zuhal Ulusoy, Arzu Kaprol, Firat Neziroglu, Koray Malhan ve Hülya Öz gibi is, sanat ve akademi dünyasindan önemli isimler de yer aldi. Toplantida, Bilisim Vadisi tasarim firmalarindan ORTEM, AIRCAR, ERKBA ve OCTOPUS da hazir bulundu.

Teknoloji sanatla bütünlesecek

Törende konusan Bilisim Vadisi Genel Müdürü Ibrahimcioglu, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin 2018 yilinda yayinladigi Tasarim Stratejisi ve Eylem Planinda uluslararasi bir tasarim vadisi kurulmasi projesi bulundugu ifade ederek “Bilisim Vadisi olarak bu proje kapsaminda zanaatla özdeslesen, teknolojinin aslinda sanatla bütünlesebilecegi yeni bir tasarim merkezini kuruyoruz” dedi.

Genel Müdür Ibrahimcioglu, teknolojinin hayatin içine girdikçe bunun tasariminin sadece kullanisi kolaylastirici olmadigini, hayatin her anina da müdahale ettigini kaydederek “Bu kapsamda tüm dünyaya kuracagimiz yeni is birlikleriyle teknolojinin tasarimla bütünlestigi yeni bir tasarim düsüncesini hediye edelim” diye konustu.



Gelecegi olusturabilir

Italya Istanbul Baskonsolosu Sgarbi, tasarim günleri kapsaminda Italyan firmalari ile Türk firmalarinin karsilikli tanisip anlasabilecegini söyleyerek “Italya ve Türkiye gelecegi olusturabilir” açiklamasinda bulundu.

Bilisim Vadisi Kamusal Sanat Koordinatörü Prof. Molinari ise, Istanbul’un çok yenilikçi bir yer oldugunu vurgulayarak “Italyan Tasarim Günleri profesyonellerle sanatçilarin bir araya gelebilecekleri yeni bir bir platform” diye konustu.

Lansmanda söz alan Avrupa Tasarim Enstitüsü Baskani Prof. Tosi de, yillardir devam eden tasarim günlerinin kültürlerarasi alisveriste çok önemli bir yeri oldugunu söyledi.



Disiplinler arasi birlik

Bilisim Vadisi Tasarim Merkezi Direktörü Prof. Sipahi, merkezin marka ve dizayn çalismalari yapanlara destek oldugunu hatirlatarak “Bizim amacimiz disiplinler arasi birlik olusturmak ve bu birligin teknolojiye bir kaynak olusturmasi” dedi.



Tasarim günleri 29 Haziran - 8 Temmuz tarihleri arasinda

Ünlü moda tasarimcilarindan Arzu Kaprol, Bilisim Vadisi Tasarim Merkezi kapsaminda moda ile teknolojiyi bir araya getirdiklerini söyledi.

Tasarimin ifade edildigi her alanda Türkiye ve Italya arasindaki etkilesimi artirmayi ve is birliklerini tesvik etmeyi amaçlayan Italyan Tasarim Günleri, 29 Haziran-8 Temmuz arasinda web tabanli seminerler halinde gerçeklestirilecek. Tasarim günleri kapsaminda Luca Molinari ve Pinar Sipahi’nin küratörlügünde dünyaca ünlü Türk ve Italyan konusmacilar, "Mimari tasarim", "Endüstriyel tasarim", "Kamusal sanat" ve "Giyilebilir teknolojiler" basliklarinda düzenlenen panellerde konusacak.

Canli yayinlar

Bilisim Vadisi’nde kurulacak stüdyoda canli yayinlanacak etkinlik, moderatörlerin Göbeklitepe, Galata Kulesi, Istanbul Bogazi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi rihtimi ve Italyan Kültür Merkezi gibi mekanlardan çevrim içi katilimiyla gerçeklesecek. Etkinlik, Koç Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Istanbul Bilgi Üniversitesi, Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Avrupa Tasarim Enstitüsü’nden ögrencilerin katilacagi "Gelecegin Sehirleri ve Gelecegin Mobilitesi" baslikli atölye çalismasina ev sahipligi de yapacak.

Italyan Kültür Merkezi tarafindan Milano Tasarim Filmleri Festivali’nin (MDFF) organize ettigi kisa ve uzun metrajli film gösterimlerinin yapilacagi etkinlikte, Italyan tasarim ustalariyla gerçeklestirilecek toplantilar ile MDFF küratörü Silvia Robertazzi ve mimar Carlo Gandolfi’nin katilacagi web tabanli seminer düzenlenecek.
Kaynak: İHA