Cezaevinden Çikan Ayrilikçi Katalan Siyasetçiler Ispanyol Devletine Meydan Okumaya Devam Etti

Eski Katalonya özerk hükümeti disisleri bakani Raül Romeva: 'Katalonya cumhuriyeti bir opsiyon degil gerekliliktir. Bu yüzden cezaevinde olduk ve simdi de ayni arzuyla dönüyoruz' Omnium Cultural örgütü lideri Jordi Cuixart: 'Geri adim atmayacagiz ve hiçbir sessizligi kabul etmeyecegiz. Bu ülke cumhuriyet rejiminde bir Katalonya devleti olacak' Ana muhalefetteki Halk Partisi lideri Pablo Casado, basbakan Pedro Sanchez'in istifasini ve erken seçim istedi

Cezaevinden Çikan Ayrilikçi Katalan Siyasetçiler Ispanyol Devletine Meydan Okumaya Devam Etti
Ispanya'da sol koalisyon hükümetinin aldigi kismi af karariyla tutuklu kaldiklari cezaevlerinden 1329 gün sonra çikan ayrilikçi 9 Katalan siyasetçi, bagimsizlik mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini söyleyerek Ispanyol devletine meydan okumaya devam etti.

Hükümetin dün aldigi ve bu sabah Resmi Gazete'de yayimlanan kismi af karari sonrasinda 7'si erkek 2'si kadin 9 Katalan siyasi lider Katalonya bölgesindeki cezaevlerinden çikti.

Cezaevleri önünde bekleyen küçük gruplar tarafindan "bagimsizlik" sloganlariyla ve alkislarla çikan Katalan siyasetçiler, yaptiklari konusmalarda, Ispanyol hükümetinin affiyla degil Avrupa Birligi'nin mahkemelerinin ve kurumlarinin baskisi sayesinde serbest kaldiklarini öne sürdü.

Eski Katalonya özerk hükümeti baskan yardimcisi Oriol Junqueras, "Cezaevi bizim arzumuzu kirmadi tam tersine güçlendirdi. Bugün çiktik diye hiçbir sey bitmedi, her sey devam ediyor. Bu ülkedeki herkesin özgürlügü, baskilarin sona ermesi, sürgündekilerin (eski Katalonya baskani Carles Puigdemont ve diger 6 kisi) geri dönmesi, genel af ve bagimsizlik için çalisacagiz." dedi.

Eski Katalonya hükümeti disisleri bakani Raül Romeva da "Bizi cezaevine koyduklarinda kazanacaklarini sananlar yüzyil ve halk konusunda yanildilar. 2015'te bagimsizlik mücadelemizi sonuna kadar sürdürecegiz demistik ve simdi de aynisini diyoruz. Katalonya cumhuriyeti bir opsiyon degil gerekliliktir. Bu yüzden cezaevinde olduk ve simdi de ayni arzuyla dönüyoruz." seklinde konustu.

Ayrilikçi sivil girisimlere öncülük eden Omnium Cultural adli örgütün lideri Jordi Cuixart da "Geri adim atmayacagiz ve hiçbir sessizligi kabul etmeyecegiz. Bu ülke cumhuriyet rejiminde bir Katalonya devleti olacak. Avrupa bizi taniyor, Ispanya da taniyacak. Ispanyol devleti, Katalonya'nin haklarini çignedigi için Avrupa Insan Haklari Mahkemesi tarafindan mahkum edilecek. Bizi yenmediler ve yenemeyecekler. Cezaevinden çikmamizi kimse yanlis algilamasin. Ispanyol devleti bizi daha fazla burada tutamazdi. Katalan halkini susturacak hiçbir af yoktur. Dün susmadik bugün de susmayacagiz. Katalanlarin hiçbir seyden korkusu yok. Barisçil gösterilerimize devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

"Basimiz dik, gururlu ve memnun bir sekilde cezaevinden çikiyoruz." diyen diger Katalan siyasetçiler de "hiçbir fikirlerinin degismedigini, tam bagimsizlik mücadelesine devam edeceklerini, genel af ve kendi gelecegine karar verme hakkini saglayan bagimsizlik referandumu için çalisacaklarini" vurguladi.

- Ana muhalefet, Basbakan Sanchez'in istifasini ve erken seçim istedi

Diger yandan af tartismalari bugün mecliste yapilan "hükümete sorular" oturumunun da ana gündem maddesini olusturdu.

Ana muhalefetteki Halk Partisinin (PP) lideri Pablo Casado, "Ispanyol halkini, anayasasini ve meclisi kandirmakla" suçladigi Basbakan Pedro Sanchez'in istifa etmesini ve erken seçim ilan edilmesini istedi.

Sanchez ise tutuklu Katalanlarin affinin "cesur ve onarici olmanin yani sira siyasi ve bölgesel anlasmazliklari azaltacak bir karar" oldugunu savundu.

- Af süreci

Katalonya'da 1 Ekim 2017'de yapilan yasa disi referandum ve Katalan meclisindeki tek tarafli bagimsizlik deklarasyonu girisimlerinden dolayi 2 Kasim 2017'de tedbiri kararla cezaevine gönderilen, bagimsizlik yanlisi girisimlere öncülük eden 9 Katalan lider, Yüksek Mahkeme'de yargilanmalarinin ardindan devlete karsi ayaklanma, kamu parasini kötüye kullanma ve devletin kurumlarina itaatsizlik suçlarindan Ekim 2019'da 9 ila 13 yil hapis cezalari almisti.

Ispanyol hükümeti ise dün yapilan Bakanlar Kurulu toplantisinda, hapis cezalari tamamen kaldirmasina ragmen kamu görevinden men cezalari yürürlükte kalacak sekilde tutuklu Katalan siyasetçiler için kismi af karari çikardigini, kisiye göre degisecek sekilde 3 ila 6 yilda agir suç islemeleri halinde affin iptal edilecegini açiklamisti.

Ispanyol yargisindan kaçan ve aralarinda eski Katalonya özerk hükümet baskani ve su anda Avrupa parlamenteri olan Carles Puigdemont'un da bulundugu diger 6 Katalan siyasetçi ise affin disinda tutulmustu.

Af kararinin sonrasinda Ispanya'da merkezi hükümet ile Katalonya özerk hükümeti arasinda diyalog masasi olusturulmasi ve Katalonya sorunu için çözüm önerilerinin tartisilmasi öngörülüyor.

Katalonya özerk hükümeti, genel af ve yasal bir bagimsizlik referandumu taleplerini sart koyarken, merkezi hükümet buna karsi çikiyor.
Kaynak: AA