Ardahan Ziraat Odasi Baskani Sural Açiklamasi 'Kuraklik Nedeniyle Sap Hastaligi Ile Karsi Karsiyayiz'

Ardahan Ziraat Odasi Baskani Latifsah Sural, bu yil kuraklik nedeniyle büyük ve küçükbas hayvanlarda sap hastaliginin bas gösterebilecegini söyledi.

Ardahan Ziraat Odasi Baskani Sural Açiklamasi 'Kuraklik Nedeniyle Sap Hastaligi Ile Karsi Karsiyayiz'
Ardahan ve merkeze bagli Yaylacik köyü arasindaki meralarda incelemelerde bulunan Ardahan Ziraat Odasi Baskani Latifsah Sural, kurakligin bu yil meralara büyük zarar verdigini söyledi.

Meralarda sadece 20 günlük bir ot kaldigina dikkati çeken Sural, "Ilimizde 450 bin büyükbas ve 150 bin küçükbas hayvan mevcut. Bunlar ortalama 2 ton kuru yem ile bahara çikiyor. Bu da 900 bin ton demektir. Bunun yaklasik 300 bin tonunu ekili arazilerimizden temin ederken, geri kalanini da meralardan temin ediyoruz. Bu yil görüldügü gibi meralar tamamen kurumus. Yagislar olmazsa ekili arazilerden de ümidimizi kesecegiz" dedi.

Gerek mera, gerekse de ekili arazilerin kurakligin etkisiyle can çektigini söyleyen Sural, özellikle çiftçinin borcunda yapilandirma beklediklerini söyledi.



"Sap hastaligi ile karsi karsiyayiz"

Böyle devam etmesi halinde kurakligin etkisiyle sap hastaliginin bas gösterebilecegini belirten Sural, "Bunun böyle devam etmesi halinde 20 gün sonra hayvanlari tarlalarda otlamamiz gerekecek. Daha da önemlisi bu kurakliktan dolayi hayvanlarimiz basta sap olmak üzere birçok hastalik ile karsi karsiya kalacak. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz, simdiden tedbirler alinsin. Et ve Süt Kurumu böyle bir durum karsisinda hazirlikli olsun" dedi.

Sural, bati illerine gidecek olan kurbanliklara Istanbul’un Avrupa yakasinin açilmasini önerdiklerini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA