+1 Egitim Modeline YÖK Destegi

SUBÜ’nün öncüsü oldugu +1 Uygulamali Egitim Modeli, Resmi Gazete’de yayimlanan ‘Yüksekögretimde Uygulamali Egitimler Çerçeve Yönetmeligi’ ile desteklendi. Konuya iliskin bir degerlendirmede bulunan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik, “Modelin kurucusu ve her egitim düzeyi ile her birimde uygulayicisi olarak sistemi daha ileri noktalara tasimaya devam edecegiz” dedi.

+1 Egitim Modeline YÖK Destegi
Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi’nin (SUBÜ) öncüsü oldugu ‘+1 Uygulamali Egitim Modeli’ Yüksekögretim Kurumu (YÖK) tarafindan hazirlanan ve Resmi Gazete’de yayimlanan ‘Yüksekögretimde Uygulamali Egitimler Çerçeve Yönetmeligi’ ile desteklendi. Yönetmelikle uygulamali egitimin ve stajlarin çerçevesi ve detaylari belirlenirken ögrencilerin çalistiklari sürece sigortalarinin yatirilmasi ve ücretlerinin ödenmesi garanti altina alindi. Yönetmelikle 2019 yili verilerine göre 25-64 yas araligindaki üniversite mezunlarinin istihdam oraninin Iktisadi Is Birligi ve Gelisme Teskilati (OECD) ortalamasi yüzde 85,6 iken Türkiye’de yüzde 73,6’da kalmasina çözüm üretmek amaçlaniyor. Ayrica niteligin artmasinin yani sira istihdam oranlarinin yükselmesi ve katma degerli ürün üretiminin çogalmasi bekleniyor. +1 Egitim Modeli, kisa sürede Türkiye’de 100’ün üzerinde üniversitede belirli düzey ve birimlerde uygulanmaya baslandi.

Katilimci bir yöntemle hazirladik

Yönetmelige iliskin sosyal medya hesabi üzerinden bir açiklamada bulunan YÖK Baskani Prof. Dr. Mehmet Ali Yekta Saraç, “Beseri sermayenin talep edilen nitelikleri haiz, mesleki bilgi ve beceriye sahip olarak yetismesini saglamak amaciyla ‘katilimci’ bir anlayis ve ‘askiya çikarma’ yöntemiyle hazirladigimiz ‘Yüksekögretimde Uygulamali Egitimler Çerçeve Yönetmeligi’ bugün resmi gazetede yayimlandi. Üniversite mezunlarimizin istihdam edilebilirligine katki saglayacak bu önemli düzenlememizin yüksekögretimimiz açisindan hayirli olmasini diliyoruz” ifadelerini kullandi.

Is dünyasi benimsedi

Yillar boyunca emek vererek gelistirdikleri modelin yönetmelikle desteklenmesinden duyduklari memnuniyeti dile getiren SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik, “Is dünyasi ilk andan itibaren modeli benimsedi. Ilk etapta Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz da destekçimiz oldu. Ilerleyen süreçte modelimiz üniversitemizin ve Isparta Uygulamali Bilimler Üniversitesi’nin kurulusuna temel teskil etti. Geldigimiz asamada ise YÖK tarafindan hazirlanan yönetmelikle yasal bir çerçeveye kavusmus olmasi bizler için gurur verici. +1 Egitim Modeli’nin kurucusu ve her egitim düzeyi ile her birimde uygulayicisi olarak sistemi daha ileri noktalara tasimaya devam edecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA