Emirsultan Türbesi Ziyarete Açildi

Osmanli’nin ilk payitahti olan Bursa’da ziyaretgahlarin basinda yer alan Emirsultan Türbesi, 3.5 yillik restorasyonun ardindan yeniden ziyarete açildi.

Emirsultan Türbesi Ziyarete Açildi
Ramazan Bayrami’nda kilinan bayram namazi ile cami hizmete açilirken, düzenleme çalismalarinin sürdügü Muhammet Semsettin El Buhari (Emirsultan) türbesi de bugün kapilarini açti. Bursa’ya gelenlerin ilk ziyaretgahi olan Emirsultan Türbesindeki sanduka örtüleri, özel olarak dönemin tarzinda hazirlanmis sanduka sariklari ve Osmanli döneminde vakfedilmis, mumluk, hat ve esyalardan olusan türbe bölümü de içeriden ziyaret edilebilecek.

Bursali Hattat Ali Özden, cami ve türbedeki basarili restorasyon sonrasinda ziyarete açilmasini, “Yillar sonra çok sükür efendimize kavusuyoruz. Uzun bir dönem kapali kaldi, hasrettik. Hasret dindi. Çok güzel oldu” diye degerlendirdi. Emirsultan Camii’ne Osmanli dönemi ünlü hattatlarinin hediye olarak gönderdigi 7 levha da Safiyüddin Erhan’in nezaretinde asildi. Bu arada, Uludag Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Mustafa Kara’nin caminin restorasyonu ile alakali düsürdügü tarih de hattat Mahmut Sahin tarafindan kaleme alindi. Bu tarihi ifade eden rika yazi da asildi.

Bu arada, Emirsultan Camii’nin minberi ile alakali degerlendirme çalismalari da sürüyor. Bursa Kültür Varliklari Koruma Kurulu’nun gündemine gelen konu için bir toplanti yapilacak. Önümüzdeki günlerde kurulun verecegi karara göre yaklasik 30 yil önce yapilan minberin, daha sanatli bir minber ile degistirilmesi mümkün olabilecek.

Cami ve türbe restorasyonu yaklasik 5 milyon liraya mal oldu. Caminin kubbe kasnagindaki çatlaklar ve minaredeki statik sikintilar giderildi, bütün yapi sanatli konular da elden geçirildi.
Kaynak: İHA