30 Koyunla Basladi, Devlet Destegiyle Çiftlik Kurdu

Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatifi eski Baskani Hasan Seyhan, “Köyümde Yasamak Için Bir Sürü Nedenim Var” projesiyle basladigi hayvancilik sayesinde simdi çiftlik sahibi oldu.

30 Koyunla Basladi, Devlet Destegiyle Çiftlik Kurdu
Van’da son yillarda yeni yapilarla birlikte yayginlasan dogalgaz nedeniyle kömür satislari da azaldi. “Köyümde Yasamak Için Bir Sürü Nedenim Var” projesini firsata dönüstürerek hayvanciliga yönelen kömürcü esnafi Hasan Seyhan, 30 koyunla basladigi isi 300 koyunla devam ettiriyor. Devletin verdigi desteklerle koyun ve keçi çiftligi kuran Seyhan, keçi ve koyun sütünden de gelir elde ettigini söyledi.



Projeyle Van’a bes yilda bir milyon koyun kazanmayi hedeflediklerini söyleyen Van Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Görentas, “12 Ekim’de valiligimiz ve Ziraat Bankasi arasinda protokol imzalandi. Bu protokol kapsaminda önce sistem olusturuldu ve ardindan müracaatlar alinmaya baslandi. Bugüne kadar ‘Köyümde Yasamak Için Bir Sürü Nedenim Var’ projesi kapsaminda bin 200 kisiye yakin çiftçimiz il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etti. Bu müracaatlar ilçe müdürlüklerimizde degerlendirilerek il müdürlügüne, oradan da valilik onayi alinarak bankaya gitti. Su ana kadar 900 müracaatimiz tamamlanarak bankaya ulastirildi. 300 müracaat ise su an inceleme asamasindadir. Bankaya giden 900 müracaattan 130 tanesi uygun görüldü.

Bunlardan 16 tanesine koyun verildi.

Geri kalan çiftçilerimizin ise koyun alma islemleri devam etmektedir. Bu proje kapsaminda 100 bin liraya kadar sifir faiz, geri kalan 50 bin lirasi da yüzde 4,5 faizlidir. Bir yil ödemesiz, 7 yil vadeli bir kredidir. Buradaki hedefimiz yilda 200 bin, bes yilda bir milyon koyunu ilave olarak ilimize kazandirmaktir” dedi.



“30 koyunumuzu 300 koyun yaparak hayvanciliga devam ediyoruz”

Koyunlardan elde edilen sütü peynire dönüstürerek para kazandiklarini söyleyen Hasan Seyhan ise “Daha önce kömürcülük isleriyle ugrasiyordum. Dogalgazin yayginlasmasi sebebiyle kömürcülük bitti diyebiliriz. Kömürcülügün azalmasi sebebiyle hayvanciliga yön verdik. Devletin verdigi güzel bir kredi destegi oldu. Daha önceden 30 koyunumuz vardi. Onunla beraber krediden de aldigimiz 100 koyunumuz vardi. Aldigimiz desteklerle 30 koyunumuzu 300 koyun yaparak hayvancilik yapiyoruz. Keçi sütü her yerde meshur oldugu için farkli bir proje de düsündük. Su an keçi ve koyun bakiyoruz. Keçi sütü saglik açisindan daha iyi ve daha verimlidir. Keçi sütünü insanlarimiza sunmaya çalisiyoruz. Koyunlarimizdan aldigimiz sütü ise peynire çeviriyoruz. Dogal küplerle burada yaptigimiz peynirleri ticaret amaciyla piyasaya sunuyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA