Bu Dükkan Ve Yillanmis Esyalar Artik Sadece Fotografçilarin Ugrak Noktasi Oldu

Kocaeli’de agabeylerden, kardeslere miras kalan kalayci dükkaninda artik usta yetismiyor. Ustanin gelmedigi dükkanin içerisindeki 150 yillik tozlu esyalar ise simdilerde fotograf tutkunlarinin ugrak noktasi oldu.

Bu Dükkan Ve Yillanmis Esyalar Artik Sadece Fotografçilarin Ugrak Noktasi Oldu
Izmit ilçesindeki Bakircilar Çarsi’sinda bulunan kalayci dükkani, geçmis yillarin vermis oldugu görüntüsüyle görenleri hayran birakiyor. Agabeyden, kardeslere kalan asirlik dükkan, içerisinde bulunan yillanmis ve tozlu esyalariyla da dikkat çekiyor. Unutulmaya yüz tutmus mesleginin son ustalarindan kalayci Ilyas Baykal (63), sabahin erken saatlerinde dükkanini açarak güne basliyor. Müsterilerinin getirdigi malzemeleri alan Baykal, emektar tezgahinin altindaki pedala basarak atesi harliyor. Agabeylerinden kendisine miras kalan meslegini 54 yildir ayni özveriyle sürdüren Baykal, simdilerde yetistirecek usta bulamiyor. Asirlik dükkanin içerisindeki esyalar ise artik sadece fotograf tutkunlarinin ilgisini çekiyor.

"6 agabeyim de kalayciydi"

13 yasindan bu yana kalaycilik meslegini sürdürdügünü anlatan Baykal, meslegin kendisine agabeylerinden miras kaldigini söyledi.

6 agabeyinin de kalayci oldugunu vurgulayan Baykal, "Agabeylerimin hepsi öldü. 1’i sag o da kalay isini birakti. Bu dükkan ben bildim bileli burada. Burasi hemen hemen 80 yillik olabilir, belki de daha fazladir" dedi.



"Bu is pis diye kimse gelmiyor"

Artik usta yetistiremedigini ifade eden Baykal, "Bu is pis diye kimse gelmiyor. Hem pis, hem de agir bir is. Benden sonra yapacak olan da yok, belki ileride çikabilir. Ama benim yasimda olup, bu isi yapan yok. Çalisacak çocukta yok. Çocuklarimi da bu iste yetistirmedim, onlar üniversite okudu. Suanda meslek sahibi oldular" diye konustu.

Ilyas Baykal, vatandaslarin getirdigi malzemeleri özenle yaptigini söyleyerek, "Kalay yapiyoruz, tamir yapiyoruz. Pek sirkülasyon yok" seklinde konustu.



Dükkanin içerisinde esyalarin yaklasik 150 yillik oldugunu dile getiren Baykal, "Talebeler geliyor fotograf çekiyor. Bu esyalari o yüzden tutuyorum. Benim için bu esyalarin hepsi çok degerli. Geliyorlar, ‘fotograf çekebilir miyiz?’ diye soruyorlar. Bende ‘tamam’ diyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA