Bulgaristan'da Türk Seçmen Korkusu

Bulgaristan’da Pazar günü yapilacak olan Cumhurbaskanligi seçiminin ikinci turu öncesi, Kapitan Andreevo Gümrük Kapisinda, denetim bahanesiyle Türkiye’den ülkeye giris yapan onlarca yolcu otobüsünün 18 saat boyunca sinirda bekletildigi öne sürüldü.

Bulgaristan'da Türk Seçmen Korkusu
Türkiye’den Bulgaristan’a düzenli sefer yapan 30’dan fazla otobüs ve onlarca otomobil, Kapitan Andreevo Gümrük Kapisinda denetlenmek üzere yaklasik 18 saat durduruldu. “Denetim Operasyonu” adi altinda Istanbul, Bursa, Izmir gibi sehirlerden Bulgaristan’a yolcu tasiyan otobüsleri, Kapikule Sinir Kapisi’nin karsisindaki Kapitan Andreevo Gümrügü’nde 18 saat beklettildigi iddia edildi. Binlerce Türk yolcunun saatlerce sinirda bekletildigi belirtilerek, söz konusu yolcularin pazar günü ülkede gerçeklestirilecek cumhurbaskani seçiminin ikinci turu nedeniyle sinirda bekletildikleri öne sürüldü. Bulgaristan’daki yetkililerin, Türkiye’de ikamet eden ve oy hakki bulunan Türklerin Bulgaristan’a gelerek oy kullanmasini istenmedigini vurgulayan Türk yolcular, sorunun çözümü için Türk makamlarindan gerekli girisimleri yapmalarini beklediklerini aktardi.

Öte yandan, Bulgaristan’da Türkiye’deki Bulgar vatandaslarinin dikkat çekici bir artisla sandiga gitmesi, ana tartisma konularindan biri oldu. Tartisma bu Pazar günü yapilacak Cumhurbaskanligi seçimi ikinci turu öncesi de hararetlendi. 14 Kasim’da, Cumhurbaskanligi ile milletvekili seçiminin birlestirildigi ilk tura katilim orani yüzde 40,23 düzeyinde kaldi. Bu düsük katilima karsin, tabani büyük agirlikla Türk Müslüman azinligin olusturdugu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), Türkiye’den gelen oylarla mecliste üçüncü parti oldu. Partinin aldigi 315 bin oyun, 82 bini Türkiye’deki seçmenler tarafindan kullanildi.

Bazi Bulgar gazeteleri, sinirda bekletilen Türk yolcularina seçim öncesi gözdagi verildigi seklinde yorumladi.
Kaynak: İHA