Aydin'da Sobaya Geri Dönüs Basladi

Soguk havalarin gelmesiyle birlikte Aydin’da soba satislarinda hareketlilik basladi. Her yil kis ayinin yaklasmasi ile birlikte hareketlenen soba satislarina bu yil artan dogalgaz ve kömür fiyatlari da eklendi. Artan fiyatlar dolayisiyla birçok vatandas evlerinde soba kullanimina dönmeye basladi.

Aydin'da Sobaya Geri Dönüs Basladi
Aydin’in merkez ilçesi Efeler’in en eski çarsilarindan olan Sobacilar Çarsisi’nda da hareketlilik baslarken, birçok vatandas ya yeni soba aliyor ya da eksik malzemelerini tamamliyor. Son günlerde dogalgaz ve kömür fiyatlarinda yasanan artislar dolayisiyla adeta sobali günlere geri dönüs yasaniyor.

Vatandaslarin sobaya geri dönüs yapmak istedigini fakat artan tedarik fiyatlari dolayisiyla soba satislarinda beklenen hareketliligin olmadigini ifade eden çarsi esnaflarindan Mesrure Börekçi; “Daha havalar sogumadi ama soba, kova, boru satislarinda hareketlilik gözüküyor. Fakat esnaf olarak bizler çok yoruluyoruz, esnaf zor durumda. Çünkü 2 hafta arayla soba ve malzemelerine zam geldi. Müsteriye bu fiyatlari yansittigimizda bizler de zorlaniyoruz. Müsteri de hakli ama zor bir dönemden geçiyoruz. Çarsimizda hareketlilik var ama maalesef artan fiyatlardan dolayi satislarimiz çok agir ilerliyor. Genellikle dogalgazli evler sobaya dönmek istiyorlar, o sebeple soba alanlar var. Kalorifer kömürü fiyatlari çok yüksek oldugu için odalarinin birini sobaya çevirenler var. Yani sobaya dönüs var ama fiyatlar yüksek bu sebeple zorlaniyoruz. Suan bir bosluktayiz bizler de müsteriler de” dedi.

“Soba fiyatlari da artti”

Soba fiyatlarinin da artmasi ile birlikte satislarda ciddi düsüs oldugunu ifade eden Börekçi; “Dogalgaz ve kömür fiyatlari artti, sobaya dönüs var ama soba fiyatlari da artti. Bizim geçen sene 500 TL’ye sattigimiz kuzine sobalar simdi bin TL, 300 TL’ye sattigimiz halk tipi olan kare sobalar suan 600 TL. Fiyatlarin ikiye katlanmasindan dolayi hem soba satislari düstü hem de bizim karimiz düstü. Örnegin bin TL’ye sattigim sobayi ertesi gün ben tedarikçiden bin 100 TL olarak geri aliyorum. Suan çarsida kalabalik var ama kuru kalabalik diyebiliriz. Soba satislarinin yani sira boru, kova gibi yan ürünlerde de ciddi düsüs var. Eskiden vatandaslar sorup hemen aliyordu ama simdi pazarlik yapmaya çalisiyorlar. Bir kovayi 50 TL dedigimizde müsteri geri çekiliyor, 45 TL deyince de bize bir sey kalmiyor. Dedigim gibi bir bosluktayiz bu aralar” dedi.

“Gövde saci kalin olmali”

Vatandaslarin soba alirken dikkat etmesi gerekenleri de anlatan Börekçi; “Aslinda dükkanimiz yaklasik 56 yillik kayinpederimin isyeri idi burasi. Daha sonra esim ile birlikte 20 yil önce birlikte el ele verdik ve yeniden açtik. Burada ortalama 50 çesit ürünümüz var. Bu aralar döküm sobalara çok merak var. Önü camli kuzineler, sömine tarzi sobalar gidiyor fakat yeni ürünümüz olan Karadeniz kuzinesi olarak geçen sobalar da revaçta. Bu yil kuzine sobalarimiz bin ile 3 bin TL, ev tipi sobalarimiz 500 TL ile bin TL, döküm sobalarimiz ise 2 bin 500 TL ile 7 bin 500 TL arasinda satisa sunuluyor. Soba almak isteyen vatandaslarimizin da ilk önce sobanin iç saçina ve emayesine dikkat etmeliler. Yani gövde saci kalin olmali, emayesi ise majolik emaye olmali” dedi.

Kaynak: İHA