Irak, Belarus'a Uçuslari Durdurdu

Irak, Belarus sinirlarindaki göçmen krizi nedeniyle Belarus’a uçuslari durdurdu.

Irak, Belarus'a Uçuslari Durdurdu
Belarus ve basta Polonya olmak üzere Litvanya ve Letonya’nin da aralarinda bulundugu Avrupa Birligi (AB) ülkeleri arasinda sinirlarda yasanan göçmen krizinin etkisi sürüyor. Son olarak, Irak göçmen krizine karsi önlem olarak Belarus’a uçuslari durdurdu. Irak Içisleri Bakanligi Sözcüsü Ahmet el-Sahhaf devlet televizyonuna yaptigi açiklamada, Belarus’a yapilan uçak seyahatlerini durdurdugunu belirterek, Belarus’un Bagdat Fahri Büyükelçisinin çalisma izninin de geçici olarak alindigini kaydetti.

Söz konusu adimlarin amacinin Iraklilari, insan kaçakçilarindan korumak oldugunu aktaran Irak Içisleri Bakanligi Sözcüsü, Irak’in Rusya Büyükelçiliginin Belarus-Polonya sinirinda mahsur kalan Irak vatandaslarinin gönüllü olarak ülkelerine geri dönmeleri için çalistigini vurguladi.

IKBY: “BU YIL YAKLASIK 30 BIN KISI AVRUPA’YA GEÇTI”

Irak’in kuzeyindeki Irak Kürt bölgesel Yönetimi (IKBY) bu yil içinde yaklasik 30 bin kisinin Avrupa’ya göç etmek ettigini bildirdi. IKBY Göçmenler Dernegi tarafindan yapilan yazili açiklamada, 2021 yili içerisinde toplan 28 bin kisinin IKBY’yi terk ederek Avrupa ülkelerine siginmak için göç ettigini belirtildi.

Son birkaç ayda 4 bin kisinin Avrupa ülkelerine ulasmak için Belarus’a gittigi kaydedilen açiklamada, bunlarin 803’ünün sinir disi edildigi ve 33’nün hayatini kaybettigi vurgulandi.

(Abdulkadir Hacioglu/IHA)
Kaynak: İHA