(Özel) Semizotu Tohumundan Bitkisel Omega 3 Ilaç Etken Maddesi Üretiyorlar

Balikesir’in Edremit ilçesinde AR-GE firmasi semizotu tohumundan yüksek teknoloji kullanarak omega 3 etken maddesi üretiyor.

(Özel) Semizotu Tohumundan Bitkisel Omega 3 Ilaç Etken Maddesi Üretiyorlar
Kalp damar sagliginin korunmasi için birçok ilaç ve takviye edici gidalarda kullanilan omega 3 genelde balik yagindan elde edilirken, Edremit ilçesindeki AR-GE firmasi bitkisel bazli omega 3 üretimi yapiyor. Semizotu tohumundan elde edilen bitkisel bazli omega 3 ilaç etken maddesi yüksek teknoloji ile üretiliyor. Genelde bahar aylarinda sofralarin yemek ve salatalarinda yer alan semizotu içerigindeki omega 3 etken maddesi ile dikkatleri çekiyor. Çalismalar hakkinda bilgi veren AR-GE firmasi sahibi Faruk Durukan, “Bizim yeni çalismamiz, bitkilerdeki etken maddelerin programlarini almak. Tohumlardaki etken maddeleri almak. Su an çalistigimiz semizotu tohumundaki etken maddeleri almak. Bu bitkisel bir omega 3 kaynagidir. Burada bir program halinde olan etken maddeleri aliyoruz. Bu çalismayi dünyada az sayida ülke yapiyor. Biz de su anda bitki tohumlarindan etkin maddeleri alarak, yani onlarin programlarini alarak dünyayi yeni ilaç etken maddeleriyle bulusturmak için çalismalarimizi sürdürüyoruz” dedi.

Faruk Durukan ile birlikte çalisma yürüten Eczaci Filiz Özler ise, “Faruk Durukan ile beraber bilimsel çalismalar yapiyoruz. Yeni bir AR-GE çalismamiz var. Simdiye kadar hep bitki ekstralari ürettik. Bitkilerin tohumlarindan da genellikle yag elde edildi. O sekilde kullanildi. Biz bitki tohumlarindan ekstrat yapmaya basladik. Çok bildigimiz ama çok az kullanilan, özellikle tohumundan az yararlanilan semizotu bitkisi. Bu bitki 4 bin yildan beri tibbî tedavi amaçli kullanilmis. Halk arasinda da hem gida olarak kullanilan, hem de tedavi edici bir bitki” dedi.

Omega 3’ün kalp sagligi için önemli bir etken madde oldugunu ifade eden Özler, “Bitkilerin tedavi edici degerinin olabilmesi için onlarin bazi islemlerden geçmesi gerekiyor. Biz yeni bir yöntem ile bitki ekstresi yaptik. Semizotu tohumunu kullandik. Arastirmalar gösteriyor ki, semizotunun omega 3 anlaminda çok yüksek degeri var. Bitkisel omega 3 bu. Kalp damar sagliginda, kolesterol, trigliserit gibi hastaliklarda son derece basarili bir etken madde” dedi.

Kaynak: İHA