Tunus'taki Gösteriler

Kasrin kentinde bir genç kendini yakmaya teşebbüs etti.

Tunus'ta işsiz bir gencin, günlerdir gösterilerin odağı haline gelen Kasrin kentinin Ez-Zuhur Mahallesi'nde kendini yakma girişiminde bulunduğu bildirildi.

Vücudunda yanıklar oluşan gencin tedavi altına alındığını ifade eden Kasrin El-Cehevi Hastanesi yetkilileri, gencin hayati tehlikesi olup olmadıpına ilişkin bilgi vermedi.

Kasrin'de 19 Ocak'ta başlayan ve daha sonra diğer kentlere yayılan diplomalı işsizlerin gösterileri nedeniyle Başbakan El-Habib es-Sıyd, katıldığı Davos zirvesinden ülkeye erken dönme kararı almıştı.

Öte yandan, dün Kasrin'deki gösterileri dağıtmaya çalıştıkları sırada içinde bulundukları aracın devrilmesi sonucu hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Sufyan el-Buveslimi, Cendube'de toprağa verildi.

Buveslimi'nin kardeşi Abir el-Buveslimi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Göstericiler, arabası devrilen kardeşime yardım edecekleri yerde onu darbetti ve ölümüne sebep oldu' dedi.

Tunus'ta başkentin güney batısındaki Kasrin vilayetinde Rıda Yahyavi ve bir grup üniversite mezunu genç, 2014 yılında düzenledikleri 'iş talebi' gösterileriyle valilik tarafından ilk işe alınacaklar listesine isimlerini yazdırmışlardı. Ancak geçen hafta sonu isminin hazırlanan listede olmadığını fark eden Yahyavi'nin, protesto amacıyla tırmandığı direkte elektrik akımına kapılması sonucu ölümü, hükümet karşıtı protestoları başlatmıştı. Kasrin'de başlayan gösteriler, Silyane, Sidi Bu Zeyd, Kafsa, Bace, Cendube, Kayravan, Mehdiye, Safaks, Tatavin ve Medenin vilayetlerine de yayılmıştı.

Tunus'ta resmi veriler, işsizlik oranının yüzde 15 olduğunu gösterirken, bu oranın üniversite mezunları düzeyinde daha da yüksek olmasından dolayı işsizlikten yakınan gençler, ülkenin birçok kentinde sık sık yürüyüşler düzenliyor.

'Arap Baharı' rüzgarının ilk estiği ülke Tunus'ta, 17 Aralık 2010'da Muhammed el-Buazizi adlı üniversite mezunu gencin, seyyar satıcılık yaptığı arabasına el konulması üzerine kendini yakması, devrimin fitilini ateşlemişti. Devrim, 14 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali'nin görevi bırakarak, ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanmıştı.

Kaynak: AA