Ap, Uluslararası Anlaşmalara İnsan Hakları Şartı İstedi

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği'nden (AB), üçüncü taraflarla yapacağı uluslararası anlaşmalara, insan haklarının korunmasına dair bağlayıcı maddeler eklenmesini zorunlu hale getirmesini istedi.

AP'nin insan hakları ve demokrasi raporu ve buna bağlı karar tasarısı, Strasbourg'daki Genel Kurul toplantısında kabul edildi. Oylamada 390 "evet", 151 "hayır" ve 97 "çekimser" oyu kullanıldı.
Kararda, AB'nin üçüncü ülkelerle, serbest ticaret işbirliği de aralarında olmak üzere yapacağı bütün anlaşmalara tartışmasız ve geri dönülmez bir şekilde insan haklarına saygı şartını koyması talep edildi.
AP kararında, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği'nin, Avrupa güvenlik stratejilerini belirlerken, insan hakları odaklı kriz önleme mekanizması oluşturması ve AB'ye üye ülkelerin göçmen ve mülteci kabulleri için ortak standartları daha güçlü bir şekilde oluşturarak hayata geçirmeleri istendi.
AP'nin kabul ettiği insan hakları ve demokrasi raporunda ise Rusya ve Çin'e sert eleştiriler yöneltildi. Rusya'nın Kırım'ı tek taraflı ilhakı ve Ukrayna'nın doğusundaki askeri müdahalesinin kınandığı raporda, Rusya'nın giderek diktatörlük rejimine kaydığı ve artık AB ile stratejik ortaklık kriterlerine kesinlikle uymadığı eleştirisi yapıldı.
AB ve Çin arasındaki insan hakları diyaloğunun kesilmesine atıfta bulunulan raporda, AB ülkelerine, Çin'deki insan hakları ihlalleri konusuna daha fazla birlik ve beraberlik içinde ve uyumlu bir şekilde yaklaşmaları çağrısında bulunuldu.
Kaynak: AA