Ebed’den Engellilere Müjde

Edirne Bedensel Engellileri ve Ailelerini Koruma Yardımlaşma Derneği (EBED) Başkanı Dilek Kaynak, engelli kişinin otobüs firmasına talebini 72 saat öncesinde bildirmesi durumunda erişilebilir bir araç temin edilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Ebed’den Engellilere Müjde

EBED Başkanı Dilek Kaynak, Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın çalışma alanına giren düzenlemeleri de içeren, TBMM'de kabul edilen torba kanunda, engellilerin ulaşım sorunlarının çözümü için düzenlemeler yer aldığına dikkat çekti

Kaynak, "9 ve üzeri koltuğu bulunan araçların toplu taşıma araçları arasına eklenmesiyle, torba yasada da minibüsler için aynı ifade kullanıldı. Kanuna göre, sürücü koltuğu hariç 9 ila 16 oturma yeri olan toplu taşıma araçları, yolcu gemileri ile özel ve kamu şehirler arası toplu taşıma araçları ile turizm taşımacılığı yapılan araçlar engelliler için erişilebilir duruma getirilecek. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçlarının engelliler için uygun hale getirilmesi için 4 yıllık bir geçiş süreci öngörülüyor. Yolcu gemileri ile özel ve kamu şehirlerarası toplu taşıma araçları ve turizm taşımacılığı yapılan araçların 2018 yılı sonuna kadar engelliler için erişilebilir duruma getirilmesi planlanıyor. Bunun dışında, denetleme süreci başlayan şehir içi otobüs ve raylı sistem için herhangi bir uzatma söz konusu değil" dedi

Dilek Kaynak, engellilerin hayatın içinde var olması, eğitim ve üretime katılması için erişilebilirliğin önemine dikkati çekerken, düzenlemelerin kâğıt üzerinde kalmaması için çalışıldığını belirtti.

Kaynak, "Engelli kişinin otobüs firmasına talebini 72 saat yani 3 gün öncesinde bildirmesi durumunda erişilebilir bir araç temin edilmek durumunda. Ben bir otobüs işletmecisiysem, Ankara-İstanbul hattımın içine mutlaka bir tane otobüs koyacağım ve bunu da talep edene kullanacağım. 72 saat önce bildirildiğinde de bu çok rahat yapılabilir. Bunların hepsi, ilgili makamlarla teyitleşilerek, 'Biz bunu yapabiliriz' denilen, karşılıklı mutabakata varılan, engelli kullanıcıların, sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerinin alındığı maddelerdir" ifadelerini kaydetti.

Sorunu yaşayan kişinin hakkını arama aşamasında yalnız bırakmamak adına her ilde erişilebilirlik izleme ve denetleme komisyonlarının kurulduğunu ifade eden Kaynak, "Bu komisyonlara bireysel olarak da başvuru imkânı var. Valilikler başkanlığında çalışan bu komisyonların yarısı, ilgili sivil toplum kuruluşlarından oluşmakta. Birçok konuda karar, bu izleme komisyonlarına bırakıldı. Şüphesiz bu komisyonlar makul düzenleme anlayışı içinde hareket edeceklerdir. Örneğin, okul servisleri için şöyle bir çalışma yapıldı, binlerce okul servis aracı var. Eğer normal servisi kullanamayacak kadar bir fonksiyon kaybım varsa, mutlaka benim için özel bir düzenleme yapılmalı. Benim o okula gelişim sağlanmalı. 'Bir okulun servis işletmesini alan işletmeci bütün araçlarını derhal rampalı yapsın' diyemeyiz. Bugün bu kadar kullanıcı olmadığı gibi, bu araçların hemen dönüşümü de çok kolay değil. İşte bu nedenle makul düzenleme tanımı içinde, talebin derhal karşılanacağı ancak 2018 yılına kadar da tüm dönüşümün sağlanacağı bir sistem öngörüldü" dedi.

Makul düzenleme konusunda önemli olanın mağduriyet yaşanmaması olduğuna vurgu yapan Kaynak, sözlerini şöyle tamamladı: "O çocuğun ihtiyacı karşılanacak. O servis aracı erişilebilir hale getirilecek veya o çocuk için başka bir fırsat oluşturulacak. O yüzden illerdeki komisyonlar kendi illerindeki otobüslerin, okulların, hastanelerin dönüşümünü bu durumları göz önünde bulundurarak planlayacaklardır. Bu planlama, ucu açık bir şekilde değil, takvimli, programlı bir şekilde yürütülmektedir ve süreç başlamıştır. Binalar ve açık alanlar için de daha önce belirlendiği gibi, tarihte hiçbir değişiklik yoktur. Gereken yerde ceza sistemi işleyecek ve dönüşüm hızla gerçekleşecektir. Bu konudaki kararlılığımız, engelli bireylerden yanadır. Eminiz ki, engelli bireyler için kullanışlı olan tüm düzenlemeler hepimiz için kullanışlı olacaktır."
Kaynak: İHA