Tomoterapi İle Kanser Tedavisi

Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastanelerinde tomoterapi cihazı ile kanser tedavisine başlandığı bildirildi.

DÜ Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan,Kanserin, tüm dünyada giderek artan yaşamsal bir sağlık sorunu olarak güncelliğini koruduğunu, istatistiklere göre dünyada her 250-350 kişiden birisinin kansere yakalandığını söyledi.

Görüntüleme metotlarındaki teknolojik gelişmelerin kanserin çok erken evrelerde teşhis edilmesini sağladığını ifade eden Alan, "Radyoterapi alanında tıp teknolojisinin kullanımı, kemoterapi alanında da yeni bulunan ilaçlar, kanserin tedavisi olmayan bir hastalık olmaktan çıkarıyor" dedi.

Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Burhanedtin Zincircioğlu ise, kanser tedavisinde kullanılan tomoterapi cihazının Türkiye'de birkaç merkezde ve bölgede sadece DÜ Hastanelerinde bulunduğunu belirtti.

Zincircioğlu, "Tomoterapi, kanser tedavisinde, sağlıklı dokuya zarar vermeden, bütün bileşenleri gantri üzerinde olan bir lineer hızlandırıcıdır. Bu cihaz vücudun çeşitli yerlerinde bulunan birden çok kitleyi aynı anda ışınlama kapasitesine sahiptir. Diğer cihazlarla tedavi süresince tek bir lokalizasyonda bulunan kitle tedavi edilirken, tomoterapi cihazı ile tek bir tedavi süresinde 40x160 cm'lik bir bölgeyi hiçbir ara vermeden ışınlayarak güvenilir ve hassas bir tedavi yapılabilmektedir" dedi.

Kaynak: AA