Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Antalya'da

ANTALYA - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Antalya için ne yapılırsa biz yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Onlar durmaya devam etsin, biz koşmaya devam edeceğiz" dedi.

Aksu ilçesindeki 15 tesisin temel atma, 3 tesisin açılış törenine katılan Eroğlu, üniversiteden mezun olduktan sonra mühendislik stajını yaptığı Antalya'ya yeni eserler kazandırmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Antalya için her türlü bütçe imkanını verdiğini anlatan Eroğlu, Başbakan Erdoğan'a katkılarından dolayı teşekkür etti.

Antalya'da 3 açılış yapacaklarını ve 15 temel atacaklarını kaydeden Eroğlu, toplam yatırımın 334 milyon lira olduğunu vurguladı.

Söz konusu rakamı Antalya için az gördüklerini ifade eden Eroğlu, Aksu Çayı'nın ıslahının çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Antalya'da 2016'da düzenlenecek Dünya Botanik EXPO'sunun yapılacağı alandan geçen Aksu Çayı'nda taşkın önlemesi çalışmasının en kısa sürede tamamlanmasını istediklerini kaydeden Eroğlu, 2016'da dünyanın gözünün Antalya'da olacağına işaret etti.

Son 5 ayda Antalya için 49 müjde verdiklerini, bunun toplam miktarının 1 milyar 117 milyon lira olduğuna dikkati çeken Eroğlu, şöyle konuştu:

"Bu, bizim Antalya'ya taahhüdümüzdür, sözümüzün eriyiz. Ne söz veriyorsak bunu yapıyoruz. Şimdiye kadar verdiğimiz bütün sözleri yerine getirdik. Bakanlık olarak 2013 ve 2014 yıllarını Antalyamızda 'yatırımlarda hamle yılı' ilan ettik. Bu yılların hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Şubat ayında geldik, haziran ayı sonunda geldik, Allah izin verirse bayramdan sonra tekrar geleceğim, muhteşem yatırımların temelini atacağız.

Bunların içinde Küçük Aksu Barajı da var. Muhteşem bir baraj. Bunu yıllardan beri beklediniz, proje yaptık, ihalesini yaptık, 31 Temmuz'da da ihalelerle ilgili teklifler alınacak."

-"Onlar durmaya devam etsin"

"Antalya'ya gelirken eli boş gelmek caiz değil" diyen Erodğlu, kente yatırımlarla geldiğini söyledi.

Yakında Karacaören İsale Hattı'nın da temelinin atılacağı müjdesini veren Eroğlu, "Antalya, çok büyüyor. Su ihtiyacı var. Karacaören Barajı'ndan Antalya'ya da suyu biz getireceğiz. Antalya için ne yapılırsa biz yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Onlar durmaya devam etsin, biz koşmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Eroğlu, Antalya için baraj ve gölet yapmanın boyunlarının borcu olduğunu dile getirerek, bin günde bin gölet yapmak için karar aldıklarını anlattı.

AK Parti iktidarı öncesindeki 50 yılda 75-80 gölet yapıldığını anımsatan Eroğlu, "Biz modern sulamayla beraber, kapalı sistem, damlama sulamayla bin günde bin gölet ve sulamasını yapmak için bütün bakanlık ve DSİ mensupları yemin ettik" diye konuştu.

Sadece Türkiye'de değil, Afrika'da da 1 milyon 200 bin insana su götürdüklerini anlatan Eroğlu, fakir ülkelere geçen yıl 2,5 milyar dolar

yardım yapıldığını aktardı.

-"AK Parti'nin farkı bu"

Eroğlu, hükümetin iç ve dış borçlarını ödediğini, IMF'ye de borç verecek noktaya geldiğini hatırlattı.

Merkez Bankası'nın kasasında 133 milyar dolar döviz bulunduğunu belirten Eroğlu, Türkiye'nin krizlerden etkilenmemesi için gerekli çalışmaların yapıldığını ve yatırımlara devam edildiğini söyledi.

Halkın artık hava yollarından çok daha fazla yararlandığına işaret eden Eroğlu, halkın hastanelerden çok daha rahat yararlandığını, ilaç fiyatlarının da 2002 yılına göre ucuzladığını vurguladı.

Eroğlu, "AK Parti hükümetinin farkı bu, milletten aldığını millete hizmet olarak sunan, tüyü bitmemiş yetimin hakkını en iyi koruyan hükümet bizim hükümetimiz" dedi.

Bakanlık olarak yapılan çalışmalar konusunda da bilgi veren Eroğlu, DSİ'de AK Parti öncesinde yılda 3 tesis açılırken, bugün 300-400 tesisin açılışının yapıldığını kaydetti.

Son 10 yılda sadece DSİ'de bin 315 tesis açıldığını vurgulayan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlardan 232'si baraj. 18 milyon dekarlık arazide sulama tesisi açtık. 650'den fazla dereyi ıslah ettik. Ben sadece İstanbul'da su yok sanıyordum. Türkiye'nin her yerinde su akıyor sanıyordum. Meğer 58 yerleşim yerinde, şehirde ve ilçede su yokmuş. İzmir'de, İçel'de, Siirt'te, Şırnak'ta, Edirne'de, Yozgat'ta, Afyonkarahisar'da su yokmuş ama biz hepsini çözdük ve şimdi bütün şehirlerimizin en az 2040-2050, hatta İstanbul gibi büyük şehirlerimizde 2071 yılına kadar suyumuz var. İşte farkımız bu."

Eroğlu, en çevreci, tabiatı ve ormanları en çok koruyan hükümet olduklarını, son 10 yılda Türkiye'nin orman varlığının 1,5 milyar metreküpe yükseldiğini bildirdi.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Türel

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel ise Eroğlu'nun temelini attığı ve açılışını gerçekleştirdiği projelerin toplam bedelinin 334 milyon lira olduğuna dikkati çekti.

Türel, hayal olan projeleri gerçekleştirmenin kendilerine nasip olduğunu belirterek, Aksu Çayı'nın zaman zaman taşkınlara neden olduğunu, atılan temellerle sıkıntıların biteceğine işaret etti.

Aksu Taşkın Projesi'nin ardından Küçük Aksu Barajı'nın da temelinin atılacağını kaydeden Türel, "Böylelikle Aksu Çayı üzerinde Taşkın Koruma ve Baraj Projesi ile sadece Aksu Çayı'na mahsus 250 milyon liraya yakın r harcama hükümetimiz tarafından gerçekleştirilecek. Böylelikle Aksu Taşkın Koruma ve Barajı ile bu bölgelerin geçmişte yaşamış olduğu felaket görüntüleri tarihte kalacak" ifadesini kullandı.

Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de temeli atılan projelerle Antalya'ya yapılan 334 milyon liralık yatırımın önemini vurguladı. Taşkınlara sebep olan Aksu Çayı üzerinde yapılan çalışmaların önemli yararları olacağına değinen Öztürk, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

-Temeli atılan ve açılışı yapılan tesisler

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, daha sonra proje inşaatlarını yürütecek müteahhit firmaların temsilcileriyle çalışmaların tamamlanması için pazarlık yaptı. Firma temsilcilerinden iş bitim tarihinin sözünü alan Eroğlu, projeyi geciktiren müteahhit firma yetkililerinden bölgeye bir okul yaptırmalarını istedi.

Projelerin protokollerini imzalayan Eroğlu, protokol üyeleriyle butona basarak, Alanya 2. Merhale Projesi Dim Barajı Sulama İkmali, Aksu Çayı Taşkın Koruması, Aksu Karaöz Çepeli Göleti ve Sulaması, Manavgat Çaltepe Saçıdere Göleti ve Sulaması, Manavgat Çardak Topsurlar Göleti ve Sulaması, Manavgat ve Yeşilbağ Göleti ve Sulaması, Manavgat Havzası Taşkın Önleme Projesi Naras Barajı Sulaması, Serik Kırkgeçit Göleti ve Sulaması, Korkuteli Kozağacı Çağman Göleti ve Sulaması, Kaş İkizce Göleti ve Sulaması, Kumluca Adrasan Göleti ve Sulaması, Alanya Kestel beldesi Karapınar, Merines ve İnağzı dereleri, Bademağacı Ortuluk Deresi 2. kısım, Korkuteli ilçe merkezi 6. kısım, Kumluca Gavur Deresi Taşkın Koruma 3. kısmının temelini attı.

Eroğlu, daha sonra butona basarak ıslahı tamamlanan Alanya Kestel ve Tosmur beldeleri Dimçayı, Alanya Türkler beldesi Fuğla Deresi ve Korkuteli merkezi 5. kısmının açılışını yaptı.

Kaynak: AA