Ergenekon davasında süre gerginliği

Ergenekon davasında sanıkların esas hakkındaki savunmalarının alınmasına başlandı.Örgüt yöneticiliği ile suçlanan sanıklar ile avukatlarına 2 saat, üyelik ile suçlanan sanıklar ile avukatlarına da 1 saatlik süre kısıtlaması tepkilere yol açtı. Avukatların büyük bölümü duruşma salonunu terk etti.

Ergenekon davasında süre gerginliği
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 'nde görülen Ergenekon davasının 285. duruşmasında; Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 42 tutuklu sanık hazır bulundu. Çeşitli tarihlerde duruşmadaki konuşmaları disiplini bozan davranışları nedeniyle esas hakkındaki mütalaalarını yapana kadar duruşmalardan yasaklanan sanıklar Doğu Perinçek, Veli Küçük, Mehmet Demirtaş, Oktay Yıldırım ve Osman Yıldırım'ın da duruşmaya getirildikleri görüldü.

Duruşma salonuna ilk alınan tutuklu sanıklar da bu cezalı olan sanıklar oldu. Tutuksuz sanıklardan ise 6 sanık duruşmaya katıldı.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile Hasan Iğsız ve Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 25 tutuklu sanık ise duruşmada gelmedi.


SAVUNMA SÜRELERİNE 1 VE 2 SAATLİK SINIRLAMA GETİRİLDİ
Kimlik yoklamalarının ardından Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, esas hakkındaki savunmaların alınmasına başlanacağını açıkladı.

Ayrıca Özese, örgüt yöneticiliği ile suçlanan sanıklar ile avukatlarına toplam 2 saat, üyelik ile suçlanan sanıklar ile avukatlarına ise toplam 1 saat konuşma süresi verdiklerini söyledi.

Özese, bugünkü duruşmaya mahsus olmak üzere savunması hazır olan tutuklu sanıklara öncelik vereceklerini belirtti.

Özese'nin bu açıklamasının ardından sanık Muzaffer Tekin, 'Ben müebbet hapis cezası ile yargılanıyorum. Nasıl bu kadar sürede kendimi savunurum. ' diye tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Özese ise bu kadar süre verilmesi durumunda 275 sanığın savunma süresinin toplam 500 saat civarında tutacağını ifade etti.

SAVUNMALAR, 5 AYDA TAMAMLANABİLECEK
Başkan Özese'nin bu açıklamasının ardından günde 6 saat duruşma yapılacağı dikkate alınırsa savunmaların 80 duruşmadan fazla yapılacağı ve bunun da yaklaşık 5 ay süre alacağı tahmin ediliyor.Bu arada sanıkların çoğu kısıtlamaya tepki gösterdi. Bu sırada avukatlar bölümünden tepki sesleri yükseldi. Başkan Özese de, 'Avukat Vural Ergül'ün, 'Çıkalım arkadaşlar' diyerek avukatları duruşma salonundan çıkmaya davet ettiği duyuldu. ' diye tutanağa yazdırdı. Avukatların büyük bölümü duruşma salonunu terk etti. Vural Ergül'ün, salonu terk ederken, 'Benim cübbemin bir şerefi var. Ben bu cübbemin şerefini bu kanunsuzluğa, hukuksuzluğa alet etmem. ' diye bağırdığı duyuldu. Başkan Özese de 'Vural bey hakkında işlem yapılsın! ' diye jandarma görevlilerine talimat verdi.

SANIKLARIN SALONU TERKETMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Öte yandan, sanıklardan Oktay Yıldırım ve diğer bazı sanıklar da duruşma salonundan çıkmak istedi. Başkan Özese, 'Sizi buraya, dinleyin diye getirdik. ' diyerek çıkmasına izin vermedi. Sivas Ermeni Cemaatini Lideri Minas Durmazgüler 'e suikat yapacağı iddiasıyla yargılanan 3. Ergenekon iddianamesi sanığı Oğuz Bulut'un savunması ile savunma bölümüne başlandı. Bulut, terör örgütü üyesi olmak ve patlayıcı madde bulundurmakla suçlandığını söyledi.

Bulut, sanıklardan İbrahim Şahin ve Erol Gönenci 'nin arasında geçen telefon görüşmesi ve kendisinin bu kişileri tanıdığı için sanık olduğunu ileri sürdü. Hakkında başkaca bir delil olmadığını da belirten Yorulmaz, 'İki kişi arasında geçen telefon görüşmesinden haberim yoktur. ' dedi.