Ban Açıklaması

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Güney Sudan’da yaşanan olayların siyasi kaynaklı olduğunu ve siyasi diyalogla çözülmesi gerektiğini söyledi.


BM Genel Sekreteri Ban, New York’taki BM Genel Merkezi’nde bugün düzenlediği basın toplantısında Güney Sudan’daki mevcut durum hakkındaki endişelerini dile getirdi. Ban, Orta Afrika’da yer alan ülkede görev yapan BM Misyonu’nun (UNMISS) çok sayıdan insanın öldüğü ve yaralandığı ihbarları aldığını ve bu ihbarların onaylandığını belirtirken, bu durumun son derece üzücü olduğunu belirtti.

Dün sabah Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir ile konuştuğunu ifade eden Ban, Kiir’e ülkedeki vahşetin sona erdirilmesi ve insan hakları ile hukuk kurallarına saygı duyulduğunu sağlama alması için elinden geleni yapmasını söylediğini kaydetti.

Ban ayrıca, Cumhurbaşkanı Kiir’e siyasi muhalefetle diyaloga devam etmesi gerektiğini vurguladığını ve bu sabah da Güney Sudanlı Cumhurbaşkanı’nın buna istekli olduğuna yönelik aldığı haberi hoş karşıladığını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon açıklamasında, “Bu siyasi bir durum ve derhal siyasi diyalogla çözülmesi gerekiyor. Ülkede yaşanan şiddetin diğer eyaletlere de yayılma riski var ve bunun bazı işaretlerini görmüş bulunmaktayız. Gözaltına alınanların insani haklarının korunması büyük önem taşıyor. Bu yüzden himaye altındaki insan hakları gözlemcilerinin tutuklulara tam erişim iznine sahip olması gerekiyor. Güvenlik güçleri uluslararası insani hukuka uygun bir şekilde hareket etmeli” ifadelerini kullandı.

Ban son olarak hükümete, ihtiyaç halindeki sivillere temel yardım sağlanmasında da dahil olmak üzere himaye yetkisini uygulamasında UNMISS ile tam işbirliği yapması çağrısında bulundu.
Kaynak: İHA