Fas'ta Muhalefet Partileri Birleşti

Fas'ta İstiklal Partisi ile Halk Gücü Sosyalist Birliği, Abdulilah Benkiran hükümetine karşı partilerin siyasi alanda ortak hareket etmesini öngören anlaşmayı imzaladı.


Anamuhalefet partisi İstiklal Partisi Genel Sekreteri Hamid Şubat ile sol eğilimli Halk Gücü Sosyalist Birliği Başkatibi İdris Leşker, düzenlenen törenle anlaşmayı imzaladı.

Töreninin ardından konuşan Şubat, "Partilerin birleşmesiyle Fas tarihinde ilk defa Benkiran hükümetine karşı güçlü bir muhalefet sergilenecek" dedi.

Şubat, hükümetin, Fas halkının lehine olan projelerini desteklemeye hazır olduklarını da dile getirdi.

Leşker ise İstiklal Partisiyle "tarihi bir görevi" devraldıklarını belirterek "Kurulan bu ittifakla daha net bir siyaset yürütülecek ve halk seçimini kolayca yapacak" değerlendirmesinde bulundu.

İstiklal Partisi, 11 Mayıs'ta, "hükümetin bireysel kararlar aldığı, yolsuzluğu teşvik eden politikalar benimsediği ve Başbakan Abdulilah Benkiran'ın, parti liderliği ile hükümet görevini birbirine karıştırdığını ileri sürerek hükümetten çekilmişti. Bunun üzerine, İstiklal Partisi üyesi olan Ekonomi ve Maliye Bakanı Nizar Bereke, Enerji Maden Su ve Çevre Bakanı Fuad ed-Duveyri, Yurt Dışındaki Faslılardan Sorumlu Bakan Abdullatif Mazuz, Sanayi Bakanı Abdussamed Kuyuh'un yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı Yusuf el-İmrani görevinden istifa etmişti.

Başbakan Abdulilah Benkiran tarafından sunulmasının ardından, Kral 6. Muhammed, istifaları kabul etmiş ancak bu kişilerden yeni kabine oluşuncaya kadar görevlerine devam etmelerini istemişti. Kral ayrıca başbakanın yeni çoğunluk hükümeti oluşturma görüşmelerine başlayabileceğini belirtmişti. Fas'ta İstiklal Partisinin koalisyondan ayrılmasıyla oluşan siyasi krizden sonra ülkenin en güçlü muhalif kanadı olan Milli Bağımsızlar Birliği Partisi, koalisyon hükümetine katılma kararı almıştı.

Kaynak: AA