Dış Ticaret Endeksleri

Geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan dış ticaret endekslerine göre; Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 7,6 ve ithalat birim değer endeksi yüzde 5,2 oranında azaldı.

Dış Ticaret Endeksleri
İlgili ayda ihracat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre tarım ve ormancılıkta yüzde 1, balıkçılıkta yüzde 7,9, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 5,6 ve imalat sanayiinde yüzde 7,8 azaldı. İthalat birim değer endeksi, geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılıkta yüzde 21,1, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 1,9, imalat sanayiinde yüzde 4,8 azaldı.

2012 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 17,3, ithalat miktar endeksi yüzde 4 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2012 yılı Temmuz ayında, 2011 Temmuz ayına göre, orijinal seride olduğu gibi ihracat miktar endeksi yüzde 17,3, ithalat miktar endeksi yüzde 1,9 oranında arttı. Mevsim ve Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2012 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre, ihracat miktar endeksi yüzde 1,3 azalırken, ithalat miktar endeksi yüzde 0,1 arttı .
Kaynak: İHA