Çağın Bağımlılığı 'internet'

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Merkez Eğitim Sorumlusu Arif Çiftçi, hayatları kolaylaştırmak için üretilen teknolojinin iyi kullanılmadığında insanları kendine kul köle haline getirdiğini belirterek, bunun en açık göstergesinin hızla yayılan internet bağımlılığı olduğunu söyledi.

Çağın Bağımlılığı 'internet'
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Merkez Eğitim Sorumlusu Arif Çiftçi, ziyaret ettiği Ünye’de bağımlılık ve Yeşilay Cemiyeti’nin faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 1920 yılında İngilizler İstanbul’u işgal ettikten sonra gemilerle alkol getirdiklerini ve kendilerine karşı direnişe geçmesin diye getirdikleri alkolü Türk gençlerine dağıttıklarını ve bunun üzerine Yeşilay Cemiyeti’nin kurulduğunu belirten Çiftçi, “İçkiye karşı kurulmuş bir kurum, ilk işi ise 1921 yılında içkinin yasaklanması kanununun çıkarılmasıdır ve 1924’e kadar Türkiye Cumhuriyeti’nde 4 yıl içki yasaklanmıştır. O gün içkiye karşı başlayan mücadele kumar, madde ve sigarayı da kapsayarak devam ederken, bugün ise çağımızın bağımlılığı internetle de Türkiye Yeşilay Cemiyeti savaşmaktadır” dedi.

BAĞIMLI OLMA ÖZGÜR OL “

Teknoloji insanların hayatını kolaylaştırdığı gibi iyi kullanılmadığı zaman da insanlar kulu kölesi olmaktadır” diyen Çiftçi, “Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile işbirliği içinde gençlerimizi bağımlı olmaktan kurtarmaya yönelik çalışmaktayız. ‘Bağımlı olma özgür ol’ sloganı ile bağımlılığa karşı savaşmaya devam etmekteyiz. Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Ünye’de de bu faaliyetlerimiz Yeşilay Temsilcisi Arif Takıcı tarafından fedakarca yürütülmektedir. Ünye’nin merkez ve köylerindeki tüm okullarında eğitim gören öğrencilerimiz, sigara ve internet bağımlılığına karşı uyarılmıştır. Bu temsilciliklerin çevre ilçelerde de kurulması için çalışma başlattık. Samsun’un Terme ilçesinden başlayarak Ordu’nun İkizce, Çaybaşı, Kumru, Akkuş, Fatsa ve Perşembe ilçelerinin kaymakam ve milli eğitim müdürleri ile görüşerek temsilci seçilmesi için destek istedik ve kendileri de yardımcı olacaklarını ifade ettiler. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Okullarda Yeşilay Kulüpleri var ancak bu çok pasif halde. Çocuklarımız sigara ve internet bağımlılığını okul yıllarında edinmiş oluyorlar. Teknoloji bağımlılığı ise çağımızın hastalığı. İstanbul Bakırköy Devlet Hastanesi, 17 yaş altı çocuklar için İnternet Bağımlılığı bölümü açtı. Şu anda orası dolup taşıyor” diye konuştu.

SİGARAYA GÜNDE 328 KURBAN

“Amacımız bağımlı olmadan insanlara ulaşmak ve uyarmaktır” diyen Arif Çiftçi, “İnsanları bağımlı olduktan sonra ikna etmek ve kurtarmak biraz daha zor. Yeşilay olarak ilk hedefimiz bağımlı olmayan insanların bağımlı hale gelmemesi ve sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürmeleridir. Türkiye’de günde sigaradan 328 kişi ölüyor. Dünyada her 10 saniyede bir insan sigaraya bağlı hastalıklardan ölmektedir. Sigara içme oranı azalmaz ve böyle giderse 2020 yılında sigaraya bağlı hastalıklardan dünya üzerinde kitle ölümler beklenmektedir. Türkiye’de günde ölen 328 kişinin yüzde 20’si hiç sigara içmemektedir. Bunlar pasif içici konumundadır. Türkiye’de yılda ise 115 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölmektedir. Alkole bağlı olarak ise şiddet, taciz, tecavüz ve trafik kazaları yaşanmakta, ölümler gerçekleşmektedir” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTELERDE DUMANSIZ KAMPÜS SAHASI

Yeşilay Cemiyeti olarak sadece mağdurlarla değil, bu maddeleri üretenlerle de mücadele ettiklerini belirten Çiftçi, “Sigara üretimi insanlık suçudur” şeklinde bir imza kampanyası başlattıklarını ve bu kampanyanın devam ettiğini vurguladı. Çiftçi, “Yeşilay’ın internet sitesine girerek bu kampanyaya destek verebilirsiniz. Üniversitelerde dumansız kampüs sahası oluşturulması için çalışmaktayız. Ayrıca eğitim kurumlarından alkol ve kumarı anımsatan okul isimlerinin kaldırılması yönünde başlattığımız çalışma sonucunda kumar oynatan Milli Piyango İdaresi’nin okullardaki adı kaldırılarak, bu okullara Van depreminde hayatını kaybeden öğretmelerimizin adı verildi.

Efes Pilsen adını taşıyan okullarda Pilsen kaldırıldı, Efes kaldı. Efes’in de kaldırılması için mahkeme devam etmekte” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA