Başbakan Erdoğan'ın 'dünya Nüfus Günü' Mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dünya Nüfus Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajında, dünyanın en müreffeh ülkelerinin, nüfus artışlarının azalması ve yaşlı nüfus oranının artması nedeniyle refah ve kalkınma noktasında ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, ''Hükümet olarak bizler, gelişmiş ülkelerin karşılaştığı söz konusu sorunlardan önemli dersler çıkarıyor ve de gerekli tedbirleri alıyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en müreffeh ülkelerinin, nüfus artışlarının azalması ve yaşlı nüfus oranının artması nedeniyle refah ve kalkınma noktasında ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, ''Hükümet olarak bizler, gelişmiş ülkelerin karşılaştığı söz konusu sorunlardan önemli dersler çıkarıyor ve de gerekli tedbirleri alıyoruz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, ''Dünya Nüfus Günü'' dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye'nin en önemli servetinin ve kalkınma yolundaki en önemli teminatının genç ve dinamik nüfusu olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldığını hatırlattı.

Başbakan Erdoğan, yapılan araştırmaların, Türkiye'nin nüfus artış hızının yavaşladığını ve 2037 yılında 65 yaş üstü nüfusun oranının yüzde 60'lara çıkabileceğini gösterdiğini kaydederek, şunları kaydetti:

''Günümüz dünyasında en müreffeh ülkeler, nüfus artışlarının azalması, yaşlı nüfus oranının artması gibi nedenler yüzünden refah ve kalkınma noktasında ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Hükümet olarak bizler, gelişmiş ülkelerin karşılaştığı söz konusu sorunlardan önemli dersler çıkarıyor ve de gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu çerçevede, nüfus artışımızı hızlandırmayı, genç ve üretken nüfusumuzu korumayı, sağlıklı nesiller yetiştirmeyi, hedeflerimiz doğrultusunda elzem görüyoruz. Türkiye olarak bu alanda yoğun ve samimi bir mücadele yürüttük ve çok büyük mesafeler kat ettik.''

Son 9 yıllık dönemde anne ölüm oranında yüzde 77,2'lik bir azalma yaşandığını bildiren Erdoğan, ''Hakeza bebek ölümlerini azaltma konusunda da önemli bir başarıya imza attık. Türkiye'deki bebek ölüm oranı, 2002'de bin canlı doğumda 31,5 iken, 2011'de binde 7,7'ye düştü. Bu da Son 9 yıllık dönemde, bebek ölümlerinde yüzde 79,2'lik bir azalma yaşandığını ortaya koyuyor'' ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, hükümet olarak çocukların eğitimini her şeyin üzerinde tuttuklarını ve bu nedenle eğitime büyük yatırım yaptıklarını belirterek, şu görüşlere yer verdi:

''Gençler, engelliler, yaşlılar için de çok köklü, kapsayıcı sosyal projelerimizi devreye aldık ve başarıyla uyguluyoruz. İnanıyorum ki gençliğimize yaptığımız yatırımlar sayesinde Türkiye, geleceğe çok daha emin, çok daha kararlı adımlarla yürüyecektir. Bu düşüncelerle, Dünya Nüfus Günü'nü kutluyor, bu anlamlı gün dolayısıyla yapılacak tüm etkinliklere başarılar diliyor, tüm vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum.''
Kaynak: İHA