Profesörden İlginç Teklif

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çetin Volkan Akyol’dan MOBESE cezalarına ilişkin ilginç bir teklif geldi.

Profesörden İlginç Teklif
Sürücülerin evine gönderilen cezaları kabul etmediklerini hatırlatan Akyol, ’’Sürücünün nerde, ne zaman kural ihlali yaptıysa bunun MOBESE görüntüleri internet ortamına aktarılsın. Böylelikle sürücü cezaya itiraz edemez” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda Bursa’da hizmete giren MOBESE kameralarının şehir güvenliği açısından önemine değinen Akyol, MOBESE’nin yazdığı cezalara birçok kişinin itiraz ettiğini söyledi.

Yapılan itirazların hem kişiye hem de devlete büyük bir yük getirdiğini vurgulayan Akyol, “Eğer bu önerim kabul görürse hem adliye hem de vatandaş rahat etmiş olacak. Örneğin kameralar trafik kurallarını ihlal eden birçok sürücüye ceza kesiyor. Aradan zaman geçtikten sonra ceza pusulası şahsın adresine gönderiliyor. Ancak sürücü trafik kuralı ihlali yapmadığını düşünerek adrese gönderilen cezayı kabul etmiyor ve mahkemeye itiraz da bulunuyor. Tabi, aradan uzun zaman geçtiği için sürücünün nerde trafik ihlali yaptığını hatırlamaması gayet doğal” dedi.

Bu sıkıntısının çözülmesi için basit bir yöntem olduğunu dile getiren Akyol, “MOBESE uygulaması güzel ve çağdaş bir uygulama gibi gözükmekle beraber bir eksikliği var. Ceza bildirim pusulasını eline her alan ben ‘bu ihlali yapmadım ki’ diye düşünüyor. Neden ? Çünkü kişi üzerinden zaman geçtiği için olayı hatırlamıyor. Bundan dolayı da devlete karşı bir güvensizlik hissiyatına kapılıyor. Ama bildirim pusulası ile birlikte MOBESE kayıtları da gönderilmiş olsa böyle bir Şüphe ortaya çıkmayacak. Ancak bu da bir maliyet ve iş yükü olarak ortaya çıkıyor. Bu noktada ben şunu öneriyorum. İş yükünü ortadan kaldırmak ve insanların daha kolay ulaşabilmesi amacıyla bu görüntüler trafik cezalarının takip edildiği gibi internet ortamına aktarılarak sorun aşılabilir. Ya da yeni bir web ortamında bu görüntüler konabilir. Bildirim pusulasıyla muhatap kişiye bir şifre göndererek bu siteye girip nerede, nasıl, ne zaman kural ihlali yaptığı açıkça gösterilebilir. İnsanlarımız adliye saraylarına itiraz etmek veya görüntüleri görmek amacıyla gidip gelerek hem zaman hem de maddi kayıplara uğramazlar. Bu uygulama ile vatandaşımızın devlete olan güveni tazelenir” diye konuştu .
Kaynak: İHA