Yeni Teşvik Paketi

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Teşvik Paketi’nin, Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde planlanan büyük ölçekli yatırımların hayata geçmesini hızlandıracağını, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımların da artışını sağlayacağını belirterek, “Teşvik Paketi’ne genel olarak baktığımızda bir çok olumlu gelişmeyi beraberinde getiriyor.

Yeni Teşvik Paketi
Ancak, Adana’nın yeri 3. Bölge olmalıydı. Çünkü halen, Türkiye’nin işsizlik rakamlarına göre Türkiye’nin birinci iliyiz” dedi.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, önceki gün ana hatlarıyla, dün de ayrıntılarıyla açıklanan Teşvik Paketi’ni değerlendirdi. “Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki ve Stratejik Yatırımların Teşviki” başlıkları altında toplanan paketin, tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana’daki büyük çaplı yatırımları hızlandıracağını söyledi.

Özellikle Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde bekleyen tersane, rafineri ve petro-kimya tesislerinden oluşan yaklaşık 8.5 milyar dolarlık yatırımların hayata geçmesiyle Adana’nın ekonomik göstergelerini daha da üst sıralara taşıyacağını ifade eden Gizer açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Açıklanan Teşvik Paketi, sanayici ve işadamlarımızı sürekli gündeme taşıdığı, -Yatırımcıların önüne set çekilmesin- söylemini ortadan kaldıracak nitelikte. Çünkü, Adana ekonomisi için büyük önem taşıyan Yumurtalık Serbest Bölgesi’ndeki büyük çaplı yatırımcılara KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi işçi ve işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, Gelir Vergisi stopajı desteği ve KDV İadesi destekleri sağlıyor. Bunun yanında, yatırımların organize sanayi bölgelerinde yapılması halinde yatırımcılar, yatırımın bulunduğu bölgenin bir alt bölgesinde uygulanan oranlardan yararlanacaklar. Bu çalışma, bir anlamda gerek uluslararası, gerekse ulusal ölçekteki yatırımcıları harekete geçirecek niteliktedir.” ATO Başkanı Gizer, yeni Teşvik Paketi’nde Adana’nın geçmiş dönemde olduğu gibi yine 2. Bölgede yer almasının, özellikle çevre illere uygulanan teşvikten olumsuz etkileneceğini de belirtti.

Özellikle 3. Bölgede yer alan Mersin sınırları ile Adana kent merkezinin 15 kilometre gibi kısa mesafede bulunmasının gözardı edildiğini ifade eden Gizer, “İki kent arasındaki sanayi yatırımlarının iç içe girmiş olduğu herkes tarafından net şekilde biliniyor. Hal böyleyken iki kentten birinin 2. diğerinin 3. bölgede yer alıyor olması, Adana’daki yatırımların gelişimini olumsuz etkileyeceği, daha önceki teşvik uygulamasında yaşanan Osmaniye örneğini daha da derinleşeceği görüşündeyiz. Çünkü Adana ve Mersin’i il bazında değerlendirmek yerine Çukurova olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Mevcut durum, Çukurova’nın ortaya koyduğu sinerjinin yanı sıra ekonomik ve sanayi entegrasyonumuzu da olumsuz etkileyecek niteliktedir. Diğer yandan, Adana’nın 2. Bölgede yer almamasını gerektiren en önemli unsurlardan biri de işsizlik rakamlarıdır. TÜİK verilerine göre, işsizlikte yüzde 19.1 ile Türkiye birincisi olan Adana 2. bölgede yer alırken, 14.1 ile 11. Sıradaki Mersin 3. bölgede, 13.9 ile 12. sıradaki Hatay 4. bölgede, 13.4 ile 17. sıradaki Gaziantep 3. bölgede, 12.8 ile 19. Sıradaki Kahramanmaraş 5. Bölgede yer alınmıştır. 61 ayrı kriterden oluştuğu belirtilen veriler içerisinde işsizliğin payının daha da artırılarak Adana’ya 2. bölgede yer verilmesi kararı tekrar gözden geçirilmelidir. Çünkü Adana ile komşuları arasındaki bölge farklılığı haksız rekabeti beraberinde getirebilecek boyuttadır” diye konuştu.