Sevimçok'tan Esnafa Uyarı

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, turizm sezonunun açılmasıyla birlikte bazı sözde esnafın çift fiyat uygulaması yüzünden, dürüst esnafın zarar gördüğünü ifade ederek böyle bir ticaret ahlakının asla kabul edilemeyeceğini söyledi.

Sevimçok'tan Esnafa Uyarı
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, turistlerin yoğun olarak bulunarak alışveriş yaptıkları caddelerdeki dükkanların bir çoğunda etiket olmadığını belirtti.

Yaşanan çift fiyat uygulaması sorununun, esnafın etiket konusunda bilinçlendirilmesiyle aşılabileceğini belirten Sevimçok, “Esnafımız maalesef etiket uygulaması konusunda bilinçli değil. Dükkanlarda satılan ürünlerin üzerinde mutlaka fiyat etiketinin bulundurulmasının önemine daha önce de defalarca değindik. Esnafa 90 bin fiyat etiketi dağıtmıştık. Fakat bazı esnaf arkadaşlarımız hala etiket konusunda gereken hassasiyeti göstermemekte ve tabiri caizse de bindikleri dalları kesmektedirler. Dahası bu esnaf arasında yerliye farklı, turiste çok daha farklı fiyat uygulaması yaparak Euro ve TL cinsinden iki taraflı fiyat etiketi koyanlar da var. İşte ben bu arkadaşlara sözde esnaflar diyorum çünkü Ahilik kültürümüzde böyle bir ticaret ahlakı yok” dedi.

Haksız kazanç ve müşteriyi yanıltmak gibi bir takım olumsuz davranışlara şiddetle karşı çıktıklarını kaydeden Sevimçok, “Böyle bir satış ahlakı Türk esnafının hayat anlayışı ile örtüşmemektedir. Turistin alım gücü iyi, vatandaşın alım gücü kötü diyerek, yerliye farklı yabancılara farklı fiyat uygulanması doğru olmaz. Ahilik felsefesinden gelen usta esnafımız çok iyi bilir ki, esnaflıkta çok para kazanmak değil, bereketli para kazanmak önemlidir. Bereketi olmayan paranın ne o esnafa, ne bu kente, ne de bu ülkeye hiçbir faydası olmaz” diye konuştu.

Dükkanlarda satılan ve teşhir edilen ürünlerin mutlaka etiketlenmesi ve yabancıya farklı fiyat uygulanmaması konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Sevimçok, “Bu sistemin uygulanmasıyla yükümlü kurumlar da ellerini taşın altına koymalı ve turistin kazıklanmasının önüne geçilmelidir. Biz Esnaf Odaları Birliği olarak bu konuda ne gerekirse yapmaya hazırız ve hali hazırda da üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA