İptal Davası Açılmadı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresini düzenleyen yasanın Anayasa Mahkemesi'ne gidip gitmeyeceği tartışılıyor.

  CHP, yasayı Gül`ün Anayasa Mahkemesi`ne götürmesini istiyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise 'Söyleyeceklerimi daha önce söyledim. Anayasa`ya aykırılığı iddia ediliyorsa ana muhalefet partisi Anayasa Mahkemesi`ne gidebilir. 'açıklamasını yapmıştı. Gül, göreve geldiği günden bugüne kadar hiçbir yasa için Yüksek Mahkeme`ye başvurmadı. 2007 yılından sonra Cumhurbaşkanı Gül tarafından Anayasa Mahkemesi`ne bir dava açılmadı. Yüksek Mahkeme`ye dava açma rekorunu ise 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer elinde bulunduruyor. Sezer, hükümetin çıkardığı yasalar için tam 26 defa Anayasa Mahkemesi`ne gitti.

1975 -2011 yılları arasında Cumhurbaşkanları tarafından Anayasa Mahkemesi`ne toplam 44 iptal davası açıldı. Bu başvuruların 26`sını Sezer yaparken; onu 6 defa ile Cumhurbaşkanları Fahri S. Korutürk ve Kenan Evren izliyor. Süleyman Demirel 4 defa Anayasa Mahkemesi`ne giderken; Turgut Özal ise sadece 2 defa başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanları Fahri S. Korutürk ve Kenan Evren`in başvurularını yerinde görerek yasaların iptaline karar verdi. Özal`ın iki başvurusundan birini reddeden mahkeme, birinde ise kısmi reddetme yoluna gitti. Demirel`in başvurularının çoğunu reddeden Anayasa Mahkemesi, Sezer`in başvurularının büyük bölümünü ise yerinde görerek yasaları iptal etti.