Sözleşmeli erler nefes kesti

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde alınan sözleşmeli erlerin eğitim çalışmaları göz doldurdu.

Sözleşmeli erler nefes kesti
  Sınır güvenliğini profesyonel birliklere devretmek amacı ile Türk Silahlı Kuvvetleri ( TSK ) bünyesinde alınan sözleşmeli erler , Isparta İçgüvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı ' ndaki eğitim çalışmaları basın mensuplarına tanıtıldı .

Sayıları 520 ' yi bulan sözleşmeli erlerin dağ iniş-çıkış , arazideki becerisi ve pusuya karşı hareket eğitimleri nefesleri kesti . Sözleşmeli erler ' Göreve hazırız ' mesajı verdi .

Türk Silahlı Kuvvetleri ' nin ( TSK ) terörle mücadelede sınır güvenliğini profesyonel birliklere devretmeyi amaçlayan sözleşmeli er uygulamasında komando eğitimi alan askerlerin eğitim çalışmaları basın mensuplarına tanıtıldı . Isparta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı ' nda 520 sözleşmeli er , her türlü arazi ve iklim koşullarında 10 haftalık bir eğitimle sınır bölgesine hazır hale geliyor .

YÜKSEK KONDİSYON
Sözleşmeli erlerin eğitim gördüğü , Isparta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı ' nda ilk olarak nasıl bir eğitim verildiğine dair brifing verildi . Sözleşmeli erlere sarp arazide dört gün kesintisiz operasyonda asgari 40 kilometre yürüme eğitimiyle teröristleri etkisiz hale getirme böylece her türlüğü zorluğu başarma güveninin verilmesi amaçlanıyor .

KOMANDO EĞİTİMİNDEN GEÇİYORLAR
Başvuruları kabul edilen sözleşmeli erler Isparta ' daki birliğe geldiklerinde kayıt kabul merkezine alınıyor . Burada rehberlik uzmanları tarafından tarama testinden geçirilen erler daha sonra tek tek sağlık kontrolünden geçiyor . Sözleşmeli erler günlük eğitimlerinde ise şınav , mekik , barfiks , halatla tırmanma hareketlerine tabi tutuluyor . Sözleşmeli erlerin gördüğü en önemli eğitim ise el yapımı patlayıcılara karşı mücadele . Terör örgütünün en çok kullandığı yöntemlerin başında gelen araziye döşenen mayınlara karşı askerlere dedektörle mayın arama , mayınlı arazide ilerleme teknikleri anlatılıyor . Cep telefonuyla uzaktan el yapımı patlayıcıların harekete geçirilebilmesi ve plastik ve kablolarla gizlenen patlayıcılara karşı dikkatli olunması eğitimin bir başka ayağı olarak göze çarpıyor .

DAĞCILIK EĞİTİMİ VERİLİYOR
Doğu bölgesinin coğrafi koşullarına uygun arazilere sahip Isparta ' da askerlere dağcılık eğitimi de veriliyor . Askerler bellerine bağlı halatlarla dik yamaçlardan kolaylıkla inebiliyor . Geçilmesi imkansız olan iki tepe arasından halatla geçerek ilerlemeleri sağlanıyor .

GERÇEĞİ ARATMAYAN TATBİKAT
Eğitimlerin en can alıcı noktası ise tatbikat aşaması . Bu aşamada temel eğitimlerini tamamlayan askerlere terörist gruplarla karşılaşmaları durumunda manevra yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor . Gerçeğini aratmayan tatbikatta , kol halinde dağda operasyona çıkan askerler terörist grupla karşılaştıktan sonra saldırı pozisyonu alıyor . Tatbikatın bir can alıcı aşaması ise askeri konvoya kurulan pusularda Mehmetçiğin hareket tarzının nasıl olması gerektiği . Tatbikatta yolda ilerleyen askeri konvoya teröristlerin konuşlandığı tepeden temsili olarak saldırı gerçekleşiyor . Araçlarından inen erler anında karşılık veriyor . Bu sırada çatışma çıktığı üste bildiriliyor ve takviye isteniyor . Çatışmanın çıktığı bölgeye zırhlı araçtaki takviye birliklerin intikali sırasında yola döşenmiş tahrip gücü yüksek el yapımı bomba patlıyor . Ancak , zırhlı araçlar bu patlamadan zarar görmeden olay yerine ulaşıyor .

ONLAR BİRER PROFESYONEL
Tüm bu zorlu eğitim sürecinden geçen sözleşmeli erler , en kritik birimlerde vatan savunmasında görevlendiriliyor . Eğitimlerinin sonunda profesyonel asker olan kahraman Mehmetçikler ' Göreve hazırız ' mesajını verdi .