Öğrencilerin tableti General Mobile'den
FATİH projesinin pilot uygulaması için düzenlenen ihaleyi General Mobile kazandı.

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü , 2012-2013 öğretim döneminde tam olarak hayata geçirilecek proje öncesinde , bu şubat ayında başlayacak döneme yönelik bir pilot ihale gerçekleştirildiğini belirtti .
Devlet Malzeme Ofisi tarafından doğrudan satın alım şeklinde yapılan ihaleye kalemle üzerine yazı yazma imkanı olan 10 . 1 inçlik tablet , daha uzun ömürlü pile sahip 10 . 1 inçlik tablet ve 8 . 9-9 . 5 inç arasında tablet olmak üzere üç farklı şartname ile çıkıldığını aktaran Gölcü , ' ' Bizim katıldığımız 8 . 9-9 . 5 inç arası tabletler için olan üçüncü şartname oldu . İki firma bu şartnameye teklif verdi . Biz ve Samsung . Biz , cihaz başına 599 lira olan teklifimizle ihaleyi kazanan taraf olduk . Şimdi imzalar da atıldı . Şu anda 4 bin adet teslim edeceğiz ' ' diye konuştu .
Cihazları 30 Ocak tarihine kadar teslim edeceklerini ve 6 Şubat ' ta başlayan ikinci yarıyılla birlikte pilot uygulamanın başlayacağını söyleyen Gölcü , öğretmen ve öğrencilerin karşılaştıkları sorunların çözülmesi , ihtiyaçlarının karşılanması süreçlerinde aktif rol alacaklarını ; arızaları yerinde tespit ederek cihazları gerektiğinde yenileriyle değiştireceklerini ; bunun için sahada görev yapacak 100 kişilik bir ekip oluşturduklarını ; ARGE merkezlerinin de ihtiyaç duyulan bir uygulama ya da yazılımı anında geliştirmek üzere hazır olduğunu kaydetti .
Gölcü , cihazların içerik korumasına sahip olacağını ve dışarıdan bir içerik yüklenemeyeceğini belirterek , öğretmenlerin öğrencileri kontrol edebileceğini , içerik indirmelerin ünite bazında , kişi bazlı onaya tabi olarak gerçekleştirileceğini ifade etti . Muzaffer Gölcü , ' ' Güncelleme ve yazılımlar sınıftaki internet üzerinden güvenli bir şekilde yapılacak . Çok güvenlikli bir sistemle başlanacak ' ' dedi .
Pilot projede tablet kullanılan okullarda kitapların tamamen bırakılmayacağını , kitapların yanında tabletlerin zenginleştirilmiş içerik sunacağını söyleyen Gölcü , düşmeye dayanıklı ve sertifikalı olan tabletlerini kırılmalara karşı özel bir malzemeyle de ayrıca çerçevelediklerini belirtti .
- ' ' Kapasitemizi aşarsa , başka firmalarla birlikte hareket ederiz ' ' -
Asıl ihale sürecinin , eylül ayına yetişmesi için pilot proje uygulamasına paralel olarak başlatılmasını beklediklerini kaydeden Gölcü , yeni ihalede tercih edilecek modele uygun boyut ve kapasitede üretime geçebileceklerini söyledi . Gölcü , ' ' Oradaki şartlarda ne talep edilecekse , üretimlerimizi o şartlara göre ayarlayacağız . Orada bir sorunumuz yok . Biz de şimdiden iyileştirme , geliştirme çalışmalarına başladık . ARGE ' miz bu konuda hem araştırıyor hem geliştiriyor . Orada hızlı bir şekilde talep edilen özelliklerde bir ürünü sağlıyor olacağız ' ' diye konuştu .
Gölcü , yüksek adetlerde üretim için de , Türkiye ' de bu kabiliyeti olan firmalarla görüşme halinde bulunduklarını , kendi kapasitelerini aşması durumunda bir ya da iki firma ile hareket etmeyi planladıklarını dile getirdi .
- ' ' Yerli üretimin aktif rol oynamasıyla , Türkiye bölgesinde teknolojik üs olacak ' ' -
İlk yerli tablet olarak satışa sundukları e-tab ' de ilk satışların iyi gittiğini ancak şu anda FATİH ihalesine odaklandıkları için perakende satış için belli bir adet ayırdıklarını belirten Gölcü , ' ' Bu süreçte kurumlardan ve kurumsal firmalardan bize teklifler sunuluyor . FATİH projesinin de çok etkisi var . ' Biz de kullandığımız broşür , katalog , afiş vs ' leri tabletle gösterebilir miyiz? Bize yazılımı da , tableti de lazım . Birlikte bir çözüm sağlar mısınız? ' gibi talepler artmaya başladı . Özel okul ve dershanelerden de böyle talepler gelmeye başladı . Bu süreçten sonra hepsini değerlendireceğiz ' ' diye konuştu .
Gölcü , bu projeyle birlikte yerli üretimin de aktif rol oynamasıyla Türkiye ' nin bölgesinde teknolojik üs haline geleceğini belirterek , ' ' Öylesine büyük bir proje ki hem yazılım hem donanım hem de entegrasyon tarafında ayrı bir endüstri oluşacak . Dolayısıyla eğitimle başlayan bu süreçte Türkiye önce bölgesinde , sonra dünyada konuşulan bir ülke olacak ve bu projeyle birlikte model bir ülke haline gelecek ' ' dedi .
- ' ' Birçok ülkenin eğitim kurumları yakından izliyor ' ' -
Gençcell Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman , FATİH gibi bir projenin dünyada da örneği bulunmamasının bazı avantajlar ve dezavantajları beraberinde getirdiğini ifade ederek , ' ' Birçok ülkenin eğitim kurumları , bakanlıkları yakından izliyor . Şu anda Hindistan , Kazakistan , Tayland , ABD , İngiltere , Güney Kore , Singapur yakın takipte ' ' dedi .
İhalenin dört ayrı bileşenini akıllı tahta , internet altyapısı , içerik ve tablet olarak sıralayan Yaman , pilot proje ile içeriğin tablet ve tahta içine aktarılması , tahta ve tabletin arasında iletişim kurulması , internetin akıllı tahta ile tabletlere ulaşması ve bütün bunların uyumlu çalışmasının test edileceğini anlattı .
Yaman , ' ' Bu pilot projede son derece heyecanlıyız . Verimli bir sonuç çıkacağına inanıyorum . Problemler tabii ki olacak . Dünyada ilk proje bu . Bu problemlerin hızlı çözümü açısından önemli katkımız olacağını düşünüyoruz ' ' dedi .
