Pasco Assan Paslanmaz Çelik Fabrikası’nın Temelini İki Bakan Attı

Dünyanın üçüncü büyük çelik üreticisi konumundaki Güney Koreli Pohang IronSteel Company (PASCO) ve Türk ortağı Kibar Holding yatırımı olan Pasco Assan Paslanmaz Çelik Fabrikası’nın temeli Kocaeli’de atıldı.

Pasco Assan Paslanmaz Çelik Fabrikası’nın Temelini İki Bakan Attı
Kocaeli’nin İzmit ilçesi Alikahya mevkiine kurulacak fabrikanın temel atma törenine, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da katıldı. Bazı sivil toplum örgütleri ve çevrecilerin, kurulacak olan fabrikanın çevreyi kirleteceği iddiasıyla daha önce birçok eylem yapması nedeniyle, polis ekipleri, tören öncesinde geniş güvenlik tedbiri aldı. Polis, temel atmaya tepki gösteren bir grubu tören alanına yaklaştırmadı. Grupla polis arasında gerginlik yaşandı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, böyle bir yatırımın hayırlara vesile olmasını temenni etti. Çağlayan, “Ülkemizde yatırım yapan, taş üstüne taş koyan ister yerli ister uluslararası her yatırımcının bizim başımızın üzerinde yeri vardır. Yatırımı üretimi istihdamı ihracatı önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı. Kore ve Türkiye’nin tarihsel dostluğuna işaret eden Çağlayan bu ülkede bine yakın şehidin olduğunu belirterek, "Dostluğun manevi temellere dayandığını ve kıymetli olduğunu tekrar tekrar ifade etmek istiyorum. Aramızda paslanmayan bir ilişki var.” dedi
Çağlayan, bu yatırımın 200 bin tonla başlayıp bir milyon tona ulaşmasını özellikle hükümet olarak beklediklerini dile getirdi. Çağlayan, “Ülkemize yapmış olduğunuz bu yatırımın sizlere neler getireceğini çok net bir şekilde göreceksiniz.” diye konuştu. Çağlayan, Türkiye’nin şuanda dünyada yatırım yapma noktasında en önemli limanlardan biri olduğunu aktardı. Çağlayan, şöyle devam etti:
“80 yılda 14,5 milyar dolar yabancı sermaye girişi olurken, hükümetimiz döneminde 80 yılda gelenin 7 katından fazlası doğrudan sermaye olarak gelmiştir. Türkiye`ye yılda 20 milyar dolar doğrudan yatırım gelmiştir. 80 yılda gelen yatırım, bir yılda geliyor artık.”

VALİ TOPACA: PASCO DOĞRU BİR KARAR VERDİ
Kocaeli Valisi Ercan Topaca da bu yatırımla Güney Kore halkı ile Türk halkı arasındaki dostluk ve kardeşlik duygularını daha da güçlendirmesini dilediğini söyledi. Topaca, iki ülke arasındaki işbirliği ve ortak yatırım kararlarının her iki ülke refahının artmasına katkı sağlayacağının altını çizdi. Topaca, ayrıca, fabrikanın kentin yaşam alanına yakın olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Bu alanın ekonomik ve teknik kapasite yüksek, çevreyle ilgili yatırım yapacak bir firmaya verilmesi doğru bir karar. Pasco firmasının çevre konusunda her türlü tedbirleri alacağını, var olan çevre sorunlarını ağırlaştırmamasını istiyoruz. Bu hususlarının etkili takipçisi olacağız. Gerekli her türlü tedbirin alınacağını, burada çevre sorunu yaşanmayacağını taahhüt ediyoruz.”
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar ise ülke ekonomisinin büyümesine destek olma gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Kibar, “Fabrika yerli katma değer kazandıracak. Bu yatırım son derece çok önemli.” dedi. Konuşmaların ardından, temel atma törenine geçildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan`ında aralarında bulunduğu protokol temel atma butonlarına bastı.


350 MİLYON DOLARA MAL OLACAK
Pasco Assan Paslanmaz Çelik Fabrikası, İzmit Alikahya Organize Sanayi Bölgesi alanı içinde, 169 bin metrekare arazi üzerine kurulacak. 350 milyon ABD doları değerinde sıfırdan yatırımla 2013’nun nisan ayında Kocaeli’de hizmete alınacak, paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisi, ilk etapta doğrudan ve dolaylı olarak bin kişiye istihdam sağlayacak. Tesiste yıllık 200 bin metrik ton üretim gerçekleşecek.