Keçilere Klima

Anavatanı İsviçre olan Sanen Keçileri Adıyaman'ın kavurucu sıcağından klimalarla korunuyor.

Keçilere Klima
Adıyaman'da Sanen keçilerinin çiftliğini kuran Növfel Bozdoğan, soğuk iklime alışkın olan keçileri serinletmek için çareyi klimada buldu. Yaklaşık 350 adet keçinin bulunduğu çiftlik merkezi sistem klima ile soğutuluyor.

Hava sıcaklığının yaz aylarında 44 dereceye kadar çıktığı Adıyaman'da, insanlar gibi hayvanlarda klimasız yaşayamaz hale geldi. Keçilerin sıcağa dayanamadığı ve telef olduğunu gören Növfel Bozdoğan çareyi çiftliğe klima takmakta buldu. Etrafı açık olan hayvanların yaşadığı bölüme klima taktıran Bozdoğan, keçilerinin sıcaktan ölmesinin önüne geçti.

Keçilerin birçoğuna isim takan Bozdoğan, çiftliğe her geldiğinde onlarla yakından ilgilenerek, sevgini gösteriyor. Sütü diğer sütlerden pahalı olan Sanan keçilerinin sütü Adıyaman'daki dondurma üreticilerine satılıyor. Üretilen sütün artmasıyla birlikte Bozdoğan'ın peynir fabrikası kuracağı öğrenildi. Sıcaklardan dolayı telef olan keçilere çareyi nasıl bulduğunu anlatan Bozdoğan şunları söyledi: "Bu Sanen keçilerinin bir çok ilde çok değişik serüvenleri vardır. Bende de yaklaşık 7 yıl önce böyle bir hobi olarak başladı. Sonunda gördüm ki, çok sevimli, süt verimi yüksek olan hayvanlar. Daha sonra hayalim olan Camgazi Barajının kenarında biraz arazi alarak bunları 'Adıyaman'da nasıl yetiştiririz, Adıyaman'ın ekonomisine nasıl girdi sağlarız' düşüncesi içersinde böyle bir tesis yaptık. İlk sene çok sıcaktı. Çok sıcak olduğu için bir çok hayvanımız telef oldu. Sonra bunu nasıl aşarız diye düşününceburaya klima sistemi döşemek fikri doğdu. Şuan klima sistemi var. Sıcaktan hayvanları ancak öyle koruyabiliyoruz. Zaten bunlar soğuk iklim hayvanıdır. İsviçre Alplerden gelmişlerdir. Yıllar önce Türkiye'ye getirilmiş ve üniversiteler tarafından Türk ırkıyla çiftleştirilerek bu ırk elde edilmiş. Şuan memnunuz ve hemen yanı başında süt fabrikamız var. Süt oranı artarsa peynir üretimine başlayacağız".
Kaynak: İHA