Gaz Lambası Eşliğinde İftar

Bursa`nın İnegöl ilçesinde 9 yıldan beri hücre hayatı yaşayan Pehlivan ailesi, 21`nci yüzyılda nostaljik olsun diye değil mecburiyetten gaz lambası ile iftar yapıyor.

Gaz Lambası Eşliğinde İftar
Yaşlı annesi ile 2 odalı evlerinde beraber yaşayan Rüstem Pehlivan, elektrik borcunu yatırmadığı için hem kısa süreli hapis hayatı yaşadı hem de 9 yıldan beri elektriksiz bir evde hücre hayatı yaşıyorlar. Bursa`nın İnegöl ilçesinde ikamet eden Pehlivan ailesi yetkililerden yardım bekliyor. 77 yaşındaki yaşlı annesi Cemile Pehlivan ile birlikte Mahmudiye mahallesi Kocamacır sokak numara 24 adresinde ikamet eden sağ elinden engelli Rüstem Pehlivan, 9 yıldan beri ödemeği elektrik borcu sebebiyle yaşadıklarını anlattı.

15 yıl önce pencerenin camının kırılması ve camın sağ bileğini kesmesi sonucunda sağ elindeki parmaklarını kullanamadığını bildiren Rüstem Pehlivan, "Askerden geldikten sonra cam kesmesi sonucunda elimden engelli hale geldim. Engelli olduğum için iş bulmakta zorlandı. Birçok fabrikaya işyerlerine başvurdum. İşe alınamadım. Küçük ve orta ölçekli mobilya dükkanlarında mobilya boyacılığı yaptım. Fakat 1 hafta işte çalıştıktan sonra işten çıkarıldım. Tabi bu zaman içerisinde para kazanamadığım için gelenelektrik faturalarını ödeyemedim. 9 yıl önce gelen 300 liralık fatura 2006 yılında ödeyemediğim için 11 bin TL`ye çıktı. Ve sonucunda elektriğim kesildi" dedi.

"ELEKTRİK BORCUM YÜZÜNDEN HAPİS YATTIM" 2006 yılında elektrik borcunu ödeyemediği için hafifleştirilmiş hapis cezası aldığını, 10 gün hapishane de kaldığını kaydeden Pehlivan, "Hapis cezasını yaptığım için 11 bin TL olan borcumun faizi silinerek, ana parası 3 bin 500 TL oldu. Ana paranın ödenmesi halinde elektrik kulanımına izin verilecek. Fakat o parayı bulmayı geçin kendi geçimimi sağlamakta bile zorluk çekiyorum. Çünkü iş bulup çalışmakta zorluk çekiyorum. İş yerleri engelli çalıştırmak istemiyor. Bu yüzden bir hafta bile iş yerindeçalışamıyorum" diye konuştu.

9 YILDA HER ŞEYİNİ KAYBETTİ Elektriksiz geçen 9 yılda her şeyini kaybettiğini ileri süren Pehlivan, "Bu süre zarfından ailemi, her şeyimi kaybettim. Eşimden ayrıldım. Elektrik olmayan evimde geceleri önümü görmek için gaz lambası kullanıyorum. 3-5 litre gaz ancak alabiliyorum. O da bana 1 ay yetiyor. 13 yaşında bir kız çocuğum var. O bile benim yanımda kalmak istemiyor. Niçin? Çünkü, eğitim öğretim gördüğü için karanlıkta ders çalışamıyor. Bu yüzden annesinin yanında kalıyor. Buna çok üzülüyor. Bir elektrik benim hayatımı alt üstetti" ifadelerini kullandı

GAZ LAMBASI EŞLİĞİNDE İFTAR Ramazanın içerisinde olduğumuz şu günlerde, akşamları gaz lambasıyla iftar yapmakta zorluk çektiklerini kaydeden Pehlivan, "İftarımızı yaparken, gaz lambası olsa da görmek zor oluyor. Çay yerlere dökülüyor, çoğu zaman bardak kırılıyor. Nereye ne koyduğumuzu unutuyoruz. Konu komşuya gidip oradaki ışıklı ortamı gördüğünde kendini gökyüzünde hissediyorum. Misafir gelmek istiyor. Ama akşamları karanlık olduğu için buyur edemiyoruz. Gündüz bile evimiz karanlık. Bu karanlıktan bizi kurtarın" açıklamalarındabulundu. Sosyal güvencesi ve işi olmadığı için kaymakamlığa Yeşil kart talebinde bulunduğu söyleyen Pehlivan, bu talebin kabul edilmediğini söyledi. 9 yıldan beri ödeyemediği borcun ana parası olan 3 bin 500 TL`nin ödenmesi için yetkililere seslenen Pehlivan, "Hayırseverlerimiz bu ana borcu ödeyip, elektriğimiz açılırsa, bundan sonra hiç bir zaman borç ödememezlik yapmam. Yemem içmem faturayı öderim. Yetkililerden bize ışık olmalarını istiyorum" dedi.
Kaynak: İHA