Bakan Yıldız'dan 'zam' açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik ve doğalgaza zam yapılacağı yönünde çıkan haberlere ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Yıldız'dan 'zam' açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik ve doğalgaza zam yapılacağı haberlerine ilişkin olarak, son 29 ayda doğalgaz fiyatlarına yüzde 39 zam yapıldığını, döviz fiyatlarındaki artış da eklenince enerji maliyetlerinde önemli bir artış meydana geldiğini belirterek, “Ama kendi içinde yine değerlendireceğiz, otomatik fiyatlama mekanizmasıyla yürüyen bu sisteme herhangi bir müdahalemiz söz konusu değil” dedi. Nükleer mühendislik eğitimi için Rusya’ya gidecek 50 öğrenciyle biraraya gelen Bakan Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Maliyetler yükseldi

Hazine ile sadece bu ay değil, her ay değerlendirme toplantıları yaptıklarını kaydeden Yıldız, şöyle konuştu: “Şöyle bir gerçek var, son 29 ay içerisinde doğalgaz fiyatlarına yüzde 39 civarında zam geldi. Buna döviz fiyatlarındaki artış da eklenince bizim enerji maliyetlerimizde artış meydana geldi. Ama kendi içerisinde yine değerlendireceğiz, otomatik fiyatlama mekanizmasıyla yürüyen bu sisteme herhangi bir müdahalemiz söz konusu değildir. Bu kendi içerisinde yürüyen bir sistemdir ve buna müdahalemiz söz konusu değildir. O açıdan her ay doğalgaz fiyatlarını, 3 ayda bir de elektrik fiyatlarını gözden geçiriyor olmamız, maliyetleri karşılaştırıyor olmamız son derece tabidir.”

300 Türk Rusya’da nükleer mühendis olacak

MERSİN Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin işletim sürecinde istihdam edilmek üzere seçilen 50 öğrenci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile biraraya geldi. Seçilen 50 öğrenci, bu yıl Eylül döneminde Rusya’daki Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi’nde (MEPhI) burslu Nükleer Mühendislik eğitimi alacak.

Program süresince toplamda 300 Türk öğrenci proje şirketinin sağlayacağı tam bursla Rusya’da nükleer mühendislik eğitimi görecek. Söz konusu eğitimi tamamlayarak mezun olan öğrenciler Akkuyu’da en az 13 yıl mecburi hizmet yapacaklar.

Eğitim programı kapsamında öğrencilere aylık 500 dolar burs verilecek. Ayrıca, yılda bir Türkiye’ye gidiş dönüş uçak bileti, okul kayıt ücreti (harç parası), ders kitapları ve her türlü materyal temini, yurtta özel odalarda barınma imkanı sağlanacak.

Güvenlik sağlanırsa TPAO Libya’da çalışmaya başlar

TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Libya’daki faaliyetlerine tekrar başlayıp başlamayacağının sorulması üzerine Yıldız, güvenlik gerekçesiyle yaklaşık 6 aydan bu yana Libya’nın Fizan bölgesinde yürütülen çalışmalara verildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bu sabah saat 04.00-05.00 civarında sayın Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu ile görüştük. Çünkü kendisi Libya’ya gidecekti. Enerji sektörüyle alakalı kısımları tekrar bir değerlendirdik. Eğer güvenlik sağlanabiliyorsa en kısa sürede tekrar kaldığımız yerden bu çalışmalara devam etme arzusunu kendilerine beyan ettik.”