Esad'a 'çek git' restinin perde arkası

Obama'nın Esad'a "çek git" restinin perde arkası aydınlandı. Obama Esad'a rest için Erdoğan'ın sinyalini bekledi.

Esad'a 'çek git' restinin perde arkası
Obama'nın Esad'a "çek git" restinin perde arkası aydınlandı: Erdoğan, EsadKaddafi'ye benzetince ABD beklediği sinyali aldı.

ABD Başkanı Barack Obama, aylarca söylemekten kaçındığı sözleri dünya önünde açıkça haykırmak için Başbakan Tayyip Erdoğan'dan sinyal bekledi. Başbakan Erdoğan'ın, Suriye Devlet Başkanı Esad" href="https://www.beyazgazete.com/besar-esad.html">Beşar Esad'ı "Muammer Kaddafi'ye benzeterek" artık sabrının taştığını göstermesi Obama'yı ateşledi. Obama, Esad'a "çek git artık" dedi.

Habertürk'ün güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre, aslında herşey bir "diplomatik puzzle" gibi parça parça ve sabırla yerine oturtularak kurgulandı. Ancak, Washington için bu bulmacının en kritik noktasını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Şam'a yaptığı ziyaret ile Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Kaddafi benzetmesi" oluşturdu.

DEFALARCA KONUŞTULAR

Obama Yönetimi, geçen Perşembe gününe kadar Esad'a "git" demekten geri durmayı tercih etti. Ancak, arka planda çok yoğun bir diplomasi trafiği ile Obama'nın telefon görüşmeleri yer aldı. Atılacak adımlar adeta bir kuyumcu hassaslığıyla hazırlanıyordu. Başkan Obama, ABD'nin yanında özellikle "bölgenin çok etkili ülkesi" dediği Türkiye'yi ve Avrupa'nın en büyüklerini görmek istiyordu. Herşey yavaş yavaş örüldü. Çünkü Beşar Esad'a "çek git" denildikten sonra dönüş yapılamayacaktı. Başkan Obama, defalarca Başbakan Tayyip Erdoğan'ı aradı ve Almanya, İngiltere ve Fransa'nın liderleriyle konuştu. Suudi Arabista'ın Şam'daki temsilcisini çekmesi de planın önemli bir unsuru haline geldi.

Suriye Libya gibi değildi ve dağınık olan muhalefet yabancı asker müdahalesi istemiyordu. Ramazan'ın başlamasıyla Esad'ın da Hema saldırısı geldi. Beyaz Saray "sessizce" sabırsızlanıyordu. Kaynaklara göre, Ankara'nın telkinleriyle Davutoğlu'nun Şam ziyaretinin bitmesi beklendi.

EN KRİTİK NOKTA

Bir kaynağa göre, bu "en kritik" noktaydı. Esad'ı ikna edemeyen Ahmet Davutoğlu Şam'dan eliboş döndü. Ardından da, Erdoğan'ın "Muammer Kaddafi" benzetmesi geldi. Bu, Washington'da Başkan Obama için bir sinyal anlamına geliyordu. 2 bin kişinin öldürülmesine rağmen aylarca Beşar Esad'a "çek git" demeyen Obama, Başbakan Erdoğan'dan bu işareti aldıktan sonra dünya önünde haykırarak Suriye Devlet Başkanı'nın artık görevi bırakması gerektiğini açıkça ilan etti. Bu kez Obama Avrupa'yı ateşledi ve Eski Kıta'dan da aynı yönde çağrılar ve yaptırım kararları geldi.

Aynı kaynak, yaşananları "Herşey adeta bir nakış örgüsü gibi işlendi" diyerek tanımladı.