Genelkurmay Kandil harekatının görüntülerini yayınladı

Genelkurmay, başta Kandil olmak üzere K. Irak'taki PKK kamplarına yapılan operasyonun videoları yayınlandı.

Genelkurmay Kandil harekatının görüntülerini yayınladı
Kandil‘e hava operasyonu (Son Detaylar)

Hakkâri Çukurca’daki hain pusu sonrası TSK’nın ağırlıklı havadan olmak üzere kara unsurlarının da destek verdiği Kuzey Irak’a yönelik sınır ötesi operasyonunun ilk iki günlük ayrıntıları belli oldu.

Genelkurmay tarafından yapılan açıklamada ilk gün hava harekatında 228 hedef, ikinci gün ise 124 hedefin vurulduğu açıklandı.

Görevlerini başarıyla tamamlayan uçakların, emniyetle üslerine döndüğü ifade edilen açıklamada, hava harekatıyla koordineli olarak aynı bölgelerde tespit edilen hedeflerin de topçu silahlarıyla yoğun olarak ateş altına alındığı kaydedildi.

Hava harekatı ve topçu atışlarında, bölücü terör örgütüne ait olduğu kesin olarak teyit edilen hedeflerin seçildiğinin altı çizilen açıklamada, harekatın planlanmasında ve icrasında bölgedeki sivil halkın olumsuz etkilenmemesi için gerekli hassasiyetin gösterildiği belirtildi.

Açıklamada, ''Terörle mücadele kapsamında icra edilen faaliyetlere, askeri ihtiyaçların gereklerine göre yurt içinde ve yurt dışında kararlılıkla devam edilecektir'' ifadeleri kullanıldı.

Genelkurmay Kandil harekatının görüntülerini yayınladı

Pars'lar devrede


Malatya Erhaç’ta 173’üncü Şafak Filo’ya ait RF-4’ler havalanarak 45 derece açıyla 200 kilometreye kadar uzaklıktaki hedefleri tespit edebilen “optik gözlerle” tek tek PKK unsurlarını belirledi. Hedef belirlemede insansız hava araçları Heronlar ile yerel birimlerden toplanan istihbaratlar da değerlendirilmeye alındı.

Sınır boyunca Tekeli ve Derecik’te konuşlu taburlardan azami menzili 40 kilometre olan 155’lik “Fırtına” obüsleriyle Zap, Avaşin - Basyan ve Hakurk bölgelerinde koordinatları belli hedeflere topçu ateşi yapıldı. Genelkurmay Başkanlığı “bu bölgelerde tespit edilen toplam 168 hedefin topçu ateşine tutulduğunu” bildirdi.

2. hava harekâtı


Topçu ateşinin ulaşamadığı hedefler için ise hava harekâtı başladı. Diyarbakır’daki 2’nci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı 8’inci Ana Jet Üssü’ndeki “Pars Filo” olarak da bilinen 181’inci Filo’ya bağlı gece görüş ve vuruş kabiliyeti olan Lantirn sistemli 14 F-16 havalandı. Hedefleri lazerlerle işaretleyen ve pilotların gece şartlarında gündüz gibi görmesini sağlayan 3 podlu (seyrüsefer -navigation, hedef-targeting) ve flir-aydınlatma) “Lantirn” sistemle bombalama başladı.

Önceki gece bölgede dolunayın olması da pilotların görüşünü kolaylaştırdı. 20.00-23.00 arasında yapılan operasyonda güdüm kitli 2 bin librelik MK 83/84 bombalar hedefleri yerle bir etti.

Dün sabah saat 03.00 sıralarında 6 F-16 yine Diyarbakır’dan havalanarak 1 saat boyunca bombalama yaparak son temizliği gerçekleştirdi. Hava taarruzunda örgütün haberleşme merkezleri, lojistik amaçlı kullandığı mağara ve inler ile Kandil’de örgütün üst düzey yönetimi hedef alındı.