Aesob Başkanı Sevimçok‘dan Açıklama

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, 7 Temmuz 2011 tarihinde uygulamaya girecek Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki yönetmeliğin çeşitli belirsizliklere neden olduğunu ve esnafı endişelendirdiğini söyledi.

Aesob Başkanı Sevimçok‘dan Açıklama
Sevimçok, “Yönetmelikte ürünlerin dükkan dışından görünmemesi, 18 yaşından küçüklerin ürünlere ulaşamaması gibi yasaklamalar var ve bunlar muğlak ifadeler. Bu ifadelerin netleştirilmesi gerekir. Bu ifadeler, denetim yapacak kişilerin kendi yorumlarıyla esnafa ceza kesmesine imkân sağlayacaktır. Tütün ve tütün mamulü satan üyelerimizi endişelendiren ve kafasında soru işaretleri bırakan bu ifadelerin düzeltilmesi gerekir” dedi.

Bağlı oda başkanlarının yönetmelikle ilgili bazı sıkıntıları dile getirdiklerini belirten Sevimçok, “Denetimi kimin yapacağı konusunda bir çelişki var. Denetim yapılacağı ve ağır para cezaları verileceği yönetmelikte yazılmış. Üyelerimiz, bu denetimi kim yapacak ise o kurumla irtibata geçerek, fikir almak ve işyerinde düzenleme yapmak istiyor. Ancak, henüz esnafı kimin denetleyeceği konusunda bile bir açıklama yapılmadı” dedi.

Ceza kesmenin çözüm olmayacağını belirten AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, “Yapılacak denetimlerde esnafın sermayesinin üzerinde cezalar kesilmesinden endişe ediyoruz. Yönetmeliği uygulayacak, esnafı denetleyecek kurumların yumuşak geçiş süreci sağlanmalıdır. Esnafa yol gösterilmeli, yönetmeliğe uyum sağlayabilmeleri için rehberlik edilmelidir. Yapılacak denetimlerde, hemen akla ceza gelmemeli, işyerlerinin nasıl düzenlenmesi gerektiği konusunda yol gösterilerek, uyarılar yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA