Eleştirilerin hepsi yanlış

Eski Yargıtay Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi kararına yönelik eleştirilere tepki gösterdi. Yapılan yorumlar karşısında dehşetle irkildiğini ifade eden Selçuk, YSK'ya saldırı olduğunu söyledi.

Eleştirilerin hepsi yanlış
Hatip Dicle‘nin milletvekilliği düşürüldü (Son Detaylar)

Tv8 ekranlarında yayınlanan Erkan Tani ile Başkentten programının bugünkü bölümüne konuk olan Eski Yargıtay Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"YSK niye bu işi seçimden önce söylemedi" eleştirilerine Selçuk, "YSK'nın böyle bir görevi yok. YSK önüne gelen belgelere göre karar veren bir organdır" karşılığını verdi.

"Çok sorumlu mevkide bulunan insanlar bile o kadar yanlış şeyler yapıyorlar ki" diyen Selçuk, "Söz gelimi sorumlu mevkide bulunan bir zat diyor ki, 'YSK bu dönemde çok yanlışlar yaptı.' Böyle afaki, belirsiz bir konuşma YSK'ya bir saldırıdır. YSK'nın bütün kararları doğru mudur? Elbette yanlışlar yapmıştır. Yargıçlar da yanlış yapmıştır, en az yanlış yapması gereken insanlar olmasına rağmen. Ancak bunun düzeltilme yolları vardır. Düzeltilme yolları neden vardır, yanlış yapılabileceği düşünüldüğü için" açıklamalarında bulundu.

YSK'da görev alan hukuçuların en az 15 yıl yargı görevi yapmış insalar olduklarına dikkat çeken Selçuk, "Şimdi bu insanlar bir sürü hata yapmıştır. YSK'nın vermiş olduğu bir kararı eleştirebilmeniz için kararı okuyacaksınız, yazılı hukuku okuyacaksınız, yorumlarınızı yapacaksınız" dedi.

Eleştirileri çok yanlış bulduğunu belirten Selçuk, "Hatta bir saldırı olarak görüyorum. Çünkü genel bir afaki değerlendirme olduğu için saldırı var. Eğer tek tek inceleyip karar verselerdi, ben saldırı olduğunu söylemezdim. O bir eleştiridir. Eleştiriye saygı gösteririm ama bu şekilde hem sağduyu olmaktan söz edeceksiniz hem siz sağduyu çizgisini aşmak suretiyle saldırıda bulunacaksınız, bunu benimsemek mümkün değil" şeklinde konuştu.

"YARGITAY SİZE Mİ DANIŞACAK?"

Selçuk, hiç beklemediği, sağduyusuna inandığı insanların da, "YSK hukuk dışı karar vermiştir, ahlak dışı karar vermiştir, vicdana aykırı karar vermiştir" açıklamalarını yaptıklarına işaret ederek, "YSK neden hukuk dışı karar verimiştir? Anayasanın 76. maddesi açık. Bunların hepsi yanlış diyor, hayretle karşılıyorum ve dehşetle irkiliyorum" diye konuştu.

"Yargıtay neden bugün karar verdi" eleştirilerine karşılık ise Selçuk, "Yargıtay size mi danışacak? Kimse kusura bakmasın. Yargıtay geç karar verir suç olur, erken karar verir suç olur. Yargıtay bu konuda hiç kimseye danışmaz ve danışmamalıdır. Yargıtayın yapacağı şey sırayla önüne gelen davaları incelemektir" ifadelerini kullandı.