"İzmir‘e Özel Bir Yasa Çıkaracağız"

İZMİR (A.A) – 09.05.2011 – Eski Ulaştırma Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Binali Yıldırım, öncelikli hedeflerinin; İzmir‘de kentsel dönüşümü hayata geçirecek projeyi başlatmak olacağını, bu konuda gerekirse İzmir için özel bir yasa çıkaracaklarını söyledi. 

Yıldırım, İzmir‘deki ekonomi muhabirleriyle biraraya geldiği toplantıda, ekonomi haberlerinin öneminin giderek arttığını, İzmir‘in de ülke ekonomisine yaptığı katkının hızla artış gösterdiğini söyledi.

2002 yılında yüzde 6,2 olan İzmir‘in genel bütçeye katkısının 2010 yüzde 10,13‘e çıktığını, oranda iki kata varan artış görüldüğünü ifade eden Yıldırım, ihracatın da bu süreçte iki katın üzerinde arttığını belirtti. Ülkenin toplam ihracatının yüzde altısını gerçekleştirdiğini ve dördüncü sırada yer aldığını kaydeden Yıldırım, ithalatta beşinci sırada yer aldığını, kentin diğer illerin kalkınmasına katkı sağladığını dile getirdi.

Milli gelire katkı bakımından üçüncü sırada yer alan İzmir‘de, kişi başına düşen mili gelirin 3 bin 215 lira olduğunu ve Türkiye altıncısı olduğunu söyleyen Yıldırım, ‘‘Nüfus, vergi ve ihracata katkı gibi sıralamalarda daha ön sıralarda yer alan İzmir‘in, kişi başı milli gelirde altıncı sırada olması dikkati çekiyor‘‘ dedi.

İzmir‘de bin 540 yabancı yatırımcıyla bu alanda dördüncü sırada olduğunu, kentin yurt içi katma değere yüzde 13,5, istihdama da yüzde 10‘luk katkı verdiğini kaydeden Yıldırım, İzmir İktisat Kongresi‘nde alınan kararlara dikkati çekti.

O dönemde alınan kararların bugün halen güncelliğini koruduğunu, bu kararların kendileri için yol gösterici olduğunu bildiren Yıldırım, İzmir için koydukları 2023 projeksiyonundaki yatırım hedeflerinin, EXPO 2020 hedefleri nedeniyle daha erken yetiştirileceğini ifade etti.

İzmir‘in, Cumhuriyetin sembol şehri olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

‘‘Cumhuriyetin 100. yılına en iyi şekilde hazırlanma yükümlülüğü var. Biz bu sorumluluk duygusu içerisinde seçim beyannamemizde İzmir‘e çok özel bir önem verdik. İzmir‘in önemli bir kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Artık bunun aciliyet teşkil ettiğini de biliyoruz. Önümüzdeki dönemde en önemli hedeflerimizin başında İzmir‘in kentsel dönüşümünü hayata geçirecek projeyi başlatmak olacak. Gerekirse İzmir‘e özel bir yasa çıkaracağız. İzmir‘in kent merkezinde veya kanatlarında kentsel anlamda herkesi rahatsız eden bir yapı mevcut. İçinde 4 milyon insanın yaşadığı bu güzel şehirde bu kadar uçurumun iç içe olması kimsenin hoşuna gitmiyor.‘‘

Yıldırım, İzmir‘de biri iş yapmaya kalktığında diğerinin mahkemenin yolunu tuttuğunu gördüğünü, böyle bir anlayışı aşmak için gerekirse yasa çıkarma yolunu tutacaklarını, bu konuda yerel yönetimle de gereken işbirliğini yapacaklarını bildirdi.

İzmir‘in kongre ve fuarlar şehri temasına uygun olarak da bir altyapı oluşturulması gerektiğini, bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesinin başlattığı Gaziemir‘deki yeni fuar merkezi projesini desteklediklerini, belediyeye gereken katkıyı vereceklerini söyledi.

Yıldırım, mevcut fuar yerinin de kentsel dönüşüm anlamında şehrin akciğeri olarak muhafaza edilmesinin önemli kaydetti.

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEKİ ARAMA-

Kaynak: AA