Altın ve petrol neden düştü?

Altın ve petrol neden düştü? Yatırımcı ne yapmalı? Tekstil Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan ile Gazete HT Yazarı Abdurrahman Yıldırım değerlendirdi.

Altın ve petrol neden düştü?
Habertürk ekranlarında yayınlanan Habertürk Gündem Ekonomi programının bugünkü bölümüne konuk olan Tekstil Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan ve Gazete HT Yazarı Abdurrahman Yıldırım, altın ve petrolün neden düşütüğünü anlattı.

"Para aslında bir dengeye ulaşmaya çalışır. Bir su gibi düşünün her zaman yolunu buluyor" diyen Özarslan, "Bir anlamda çok hızlı çıkan bir emtia balonu vardı son dönemde. Tabi bunun daha olmayacağı anlamına gelmiyor. Ama insanlar, Nisan ayındaki o hızlı yükslişin ardından Mayıs ayının ilk haftalarında bunu realizasyon olarak kullandılar" dedi.

Geçen hafta en çok gümüşün düştüğüne işaret eden Özarslan, "Gümüşün üzerine altın ve platin devam etti. Ki altının düşüşü gümüş ile kıyaslığında çok büyük bir düşüş değil. Ama daha çok portföyde bulunuyor" diye konuştu.

"ORTADOĞU'DAKİ GELİŞMELER PETROLÜN 105 DOLARIN ALTINA İNMEYECEĞİNİ GÖSTERİYOR"

"Petrol hemen hemen 105 dolarlara düşmüştü, şimdi 110 dolarda" ifadesinde bulunan Özarslan, "Cuma itibariyle bir toparlama oldu yurt dışında, şu anda da gücünü koruyor. Özellikle bu ortadoğudaki bazı gelişmeler, petrol tarafında 105 doların aşağısına gelmeyeceğini ortaya koyuyor. Global olarak baktığımızda tamamiyle bir kar realizasyonu, yurt dışındaki o likit paranın henüz gerçek limanına döndüğünü söylemek için erken" şeklinde konuştu.

"ASIL DÜŞÜŞÜ TETİKLEYEN, EURO'NUN HIZLA DEĞER KAYBETMESİ"

Yıldırım ise değerlendirmesinde Özarslan'a katıldığını belirterek, "Petrolün son zamanlarda hızlı yükseldiğini gözlemledik. Altında bir yükseliş var ama altının yükselişi fazla bir düşüşte değil. Sadece doların artışına yakın bir düşüş gerçekleşmiş durumda. Yani altınla dolarla fiyatlanan bir emtia. Dolayısıyla doların değer artışı kadar emtiaların değer kaybetmesini gayet normal kaşrılamak lazım, dolarla alınıp satıldığı için" diye konuştu.

Asıl düşüşü tetikleyen etkenin Euro bölgesinde faiz arttırımının yakın zamanda gelmeyecek olmasıyla beraber, Euro'nun hızla değer kaybetmesi olduğunu söyleyen Yıldırım şöyle devam etti:

"Doların buna karşılık değer kazanması ve bir de buna uygun olarak büyük Spekülatörlerin, özellikle de en yüksek artış sağlayan gümüş gibi, diğer emtialar gibi, orada satışa geçmiş olmaları dolayısıyla ben altında ciddi bir satış olduğunu düşünmüyorum, bu fiyat hareketiyle. Ama gümüşte var. Altını 100 kişi alıyorsa gümüşü bir kişi alıyor. Yani gümüşün bir yaygınlığı yok. Ama altın bütün dünyanın üzerinde ortaklaşa yatırım yaptığı tek yatırım aracı. Dolayısıyla altında ben öyle bir satış baskısı görmüyorum ama gümüşte var."

BEYAZ GAZETE