Mülteciler Ülkeye Giriş Yaptı

Avustralya‘da hükümetin bu ülkedeki mültecileri başka ülkelere yerleştirme kararı almasından sonra, ilk sığınmacılar Adasına ulaştı.

Avustralya‘da hükümetin bu ülkedeki mültecileri başka ülkelere yerleştirme kararı almasından sonra, ilk sığınmacılar Adasına ulaştı. Küçük bir botla adaya gelen sığınmacıları ilk olarak adanın kuzey batısında görev yapan hava kuvvetlerine ait bir gözetleme uçağı tespit etti. Bot adaya birkaç yüz metre uzakta demir attı ve sığınmacılar adaya başka botlarla taşındılar.

Adaya ayak basan sığınmacılar kendilerini bekleyen otobüslere bindirilip adadaki sığınma merkezine götürüldüler.Yeni sığınmacıları ülke dışında tutma anlaşmaları gereğince Christmas Adasındaki mülteciler başka ülkelere gönderilecekler. Kendilerine Avustralya tarafından kalıcı vize verilene kadar Avustralya’nın anlaşma yaptığı başka bir ülkede gözetim altında tutulacaklar. Şu an için hangi ülke olacağı kesinlik kazanmamakla birlikte Malezya ya da Papua Yeni Gine’ye gönderilme ihtimali yüksek olan sığınmacıların gidecekleri ülkelerde ne kadar kalacakları ise belirsiz.

Öte yandan federal muhalefet hükümetten ülkeye son olarak ulaşan sığınmacıların akıbetinin ne olacağının açıklamasını istedi. Muhalefet, son ayarlamalardan beri ülkeye 80 kişinin ayak bastığını ve Malezya’nın sadece 800 sığınmacıyı kabul edeceğini, geri kalan sığınmacıların durumunun ise şimdilik belirsiz olduğunu ifade etti. Muhalefet adına konuşan Michael Keenan şunları söyledi: “Şimdiye kadar Malezya’nın kabul edeceği sığınmacı sayısının yüzde 10’u Avustralya’ya gelmiş durumda. Hükümet hala daha sonra gelecek sığınmacıların hangi ülkelere gönderileceğini açıklamadı” dedi.