Soba Üreticileri Dertli

Van‘daki soba üreticileri, kalorifer ve doğal gaz kullanımının her geçen yıl artması ile işlerinde yüzde 90 oranda azaldığını, ancak köylere yönelik iş yaparak ayakta durmaya çalıştıklarını belirtti.

Önceleri kalorifer, ardından da doğalgazın gelmesiyle birlikte satışların büyük bir ortanda düştüğünü dile getiren soba üreticileri, özellikle sac sobaların adeta yok olduğunu söylediler. Van‘da her geçen gün apartmanlardan dolayı artık soba dönemin neredeyse tarihe karıştığını ifade eden soba üreticileri ve satıcıları, satışlardan ise oldukça şikayetçi.

Kış aylarında bile istenilen oranda satış yapamadıklarını belirten soba üreticisi Nihat Atacan, işlerinin her geçen gün daha da azaldığını söyledi. Atacan, "Ben 45 yıldır sac sobalar yapıyorum. Daha önceki yıllarda işler çok daha iyiydi. Ama kömürlü soba, kalorifer ve doğal gaz derken işlerimiz her geçen gün azalıyor. Biz o zamanlar sac soba yetiştiremiyorduk, ama şimdi ise artık kimse almıyor. Biz de sobalardan çok, mangal, semaver, tandır sobası ve benzeri işler yapıyoruz" dedi.

"SENEDE 100 SOBA SATABİLİYORUZ"

Soba üreticisi Osman İnan da, yılda sadece 100 soba satabildiklerini belirterek, "Yıllardır soba işleriyle uğraşıyorum. Kalorifer ve doğalgaz gelmeden önce senede binin üzerinde soba satılıyordu. Şimdi 100 adet ancak satılmaktadır. İşler yüzde 90 oranında düştü. Kent merkezinde binalar yükseldikçe sobalara olan ihtiyaç da azalıyor. Bu nedenle köylerle çalışıyoruz. İşlerimizin büyük bir kısmı köylerde artık. Köylüler de olmazsa ne yapardık bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

Kiralarını bile ödemekte zorlandıklarını belirten Yusuf Eröz ise, "Daha önce işçi tutuyorduk. Ancak şu anda işçi tutamıyoruz. Çünkü işlerimiz ger geçen gün azalıyor. Malzemeler Urfa ve İstanbul‘dan geliyor ve oldukça pahalı. Soba üretmek yerine alıp satmak daha avantaj gidi geliyor. Hayat şartları çok zor, esnafın işi daha da zor. Bir kış mevsimi bitmek üzere ve yok denilecek kadar az sayıda soba sattık. Bazı aylar dükkan kiramızı bile zor veriyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA