Yoksullara Yılda 2 Milyon Ton Kömür

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürü Aziz Yıldırım, Türkiye Kömür İşletmelerinin rakamlarına göre Türkiye‘de yılda kullanılan 104 milyon ton kömürün 14 milyon tonunun evlerde yakıldığını belirterek, ‘‘Bunun bizim vakıflarımız tarafı

Yıldırım, her türlü yakacağın az ya da çok hava kirliliğine yol açtığını belirterek, ‘‘Türkiye Kömür İşletmelerinin rakamlarına göre Türkiye‘de 104 milyon ton kömür kullanılmaktadır. Bunun sadece 14 milyon tonu evlerde yakacak olarak kullanılıyor. Bunun bizim vakıflarımız tarafından dağıtılan miktarı ise sadece 2 milyon ton. Yani Türkiye‘de kullanılan kömürün yüzde 14‘ünü biz dağıtıyoruz‘‘ dedi. 

Dağıttıkları kömür dışında kalan evlerde kullanılan yüzde 86‘lık kısımın denetlenip denetlenmediğinin net olarak bilinmediğini ifade eden Yıldırım, ‘‘Bu kömürlerin havayı kirlettiği görünmüyor, bizim dağıttığımız yüzde 14 oranındaki kömürün havayı kirliliğine neden olduğu eleştirileri yapılıyor. Biraz insaflı davranmak lazım. Rakamlar ortada‘‘ dedi.

Vakıflar aracılığıyla dağıtılan kömürlerin 3‘te 2‘sinin kırsal bölgelere, 3‘te birinin ise kentlere verildiğini kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:

‘‘Bizim yüzde 14 olarak dağıttığımız kömür, iyi-kötü denetleniyor. Biz isteriz ki yüzde 100 denetlensin. Ama her torbayı denetlemeniz pratik olarak mümkün değil. Kül miktarı, karbondioksit miktarı gibi rakamlar ölçülüyor. Bunların belli standartları var ve Türkiye Kömür işletmeleri de bu standartlara uymak zorunda. Bizim dağıttığımız kömürlerin yüzde 80-90‘ı denetleniyor. En azından bir denetim var ve standardı var. Peki yüzde 87 denetleniyor mu? Denetlenmiyor. ‘Bizim kömürlerimiz havayı hiç kirletmiyor‘ demek mümkün değil ama bizim kömürlerimiz diğerlerine göre hem miktar olarak daha az hem de diğerlerinden daha denetimli kömürlerdir.‘‘

-‘‘DOĞALGAZDA DAĞITIRIZ‘‘-

Kaynak: AA