Memurun Mesai Saati Endişesi

Türkiye Kamu-Sen Tokat İl Temsilcisi Selim Sarı, gün ışığından yaralanmak için düşünülen yeni mesai saati uygulamasını eleştirerek, "Memurlar gecemi kalkıp yola çıkacaktır.

Uykusuz kalan bir memur ne kadar verimli olacaktır?" dedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız`ın gün ışığından daha fazla yararlanarak verimliliği artırmak için mesaiyi saatlerini 6-7 civarında başlatmak ve cumartesiyi de çalışma günlerine dahil etmek için hazırlık yapıldığı şeklinde basında yer alan haberler kamuoyunda yankı buldu. Türkiye Kamu-Sen Tokat İl Temsilcisi Selim Sarı, planlanan sistemin memur üzerindeki verim kayıplarının da göz önüne alınmasını gerektiğini kaydetti. Büyük şehirlerde mesaiye yetişmek için 3-4 saat önce yola çıkan memurun bu yeni sistemde neyapacağını soran Sarı, "Memurlar gecemi kalkıp yola çıkacaktır. Uykusuz kalan bir memur ne kadar verimli olacaktır? Milli Eğitim camiası başlı başına sorun olacaktır. 6-7 yaşındaki ilköğretim öğrencileri saatlerce servisle yol gitmektedir. Enerji tasarrufu için bu çocukları ne zaman uyandırmamız lazım. Sayın bakanımız bu sorularımıza cevap verirse cumartesi günleri de çalışma, enerji tasarrufuna katkıda bulunmaya kamu çalışanları katkı sağlayacaktır" diye konuştu

Enerji tasarrufu yapmanın her ülkenin olduğu gibi Türkiye`nin de bir sorunu olduğunu ifade eden Sarı, "Dünyada örnekleri olan bu çalışma sistemi Türkiye`de de uygulanabilir. Ancak ortalama memur maaşının bin 500 TL açlık sınırının bin 200 TL olduğu ülkemizde haftalık 40 saat çalışma 6 güne bölündüğünde bir günde ortalama 7 saat çalışılacaktır. Enerji tasarrufu amacıyla saat 06.00`da iş başı yapıldığı varsayarsak saat 12.30-13.00 gibi mesai bitecektir. Günümüzde bir arkadaşı ile yemek yiyemeyen, çayısmarlayamayan, sosyal bir etkinliğe katılamayan memur akşam işten çıkıp evine gitmektedir. Bu memur oluşturulması planlanan bu sistemde 13.00`den sonra ne yapacaktır. Sayın bakanımızdan bu soruya da cevap bekliyoruz. Acaba zaten geçim sıkıntısı çeken memur ek iş yapıp kayıt dışı ekonomiye katkımı sağlayacak. Yoksa tüm gününü kahve köşelerinde pinekleyerek mi geçirecek. Zaten zor şartlarda geçinmeye çalışan memurlar sosyal bir patlamaya sebep olabilirler" şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA