Tohma çayı ıslah ediliyor
Malatya'nın Darende ilçesinden geçen Tohma çayı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından ıslah edilecek.

Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, DSİ 82. Şube Müdürü Mehmet Albostan ve beraberindeki uzmanlara Tohma'nın ıslah edilmesinin ilçe için oldukça önemli bir husus ve çalışma olacağını bildirdi.
Köprügözü mevkiinde kanyonun çıkışından Nadir Köprüsüne kadar olan 6 kilometrelik mesafede Tohma'nın yatağının ıslah edilmesinin sağlıklı bir çevre düzenlemesi olacağını belirten Özkan, "İlçemizin içerisinden akan ve Darende için ayrı bir öneme sahip olan Tohma'nın yatağında düzenlemeler yapılması bu doğa kaynağını daha da güzelleştirecektir. Hem olası sel baskınlarına karşı önlem olarak, hem de görüntü anlamında yapılacak düzenleme, şehrin içine de değişik bir hava katacaktır." dedi.
Çarşı merkezinde ve bazı kesimlerde Tohma'nın kenarında dinlenme alanları oluşturmayı planladıklarına dikkat çeken Özkan çalışmanın Darende'yi güzelleştirme adına örnek bir proje olacağını ifade etti.
Mehmet Albostan da önümüzdeki günlerde ölçüm çalışmaları ile projenin startını vereceklerini duyurdu. Albostan, "Darende'nin içerisinden geçen Tohma'nın burası için ne kadar önemli olduğunun farkındayız, dolayısıyla gereken hassasiyetle bu çalışmayı en iyi şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. Tohma'nın doğallığını bozmadan, canlı yaşamı, çevresel faktörler ve yöresel değerleri göz önünde bulundurarak ve koruyarak projeyi oluşturacağız. DSİ önceki yıllarda Tohma'nın Darende'den geçen kısımlarında belli yerlerde taşkın koruma çalışmaları yapmıştı. Bazı yerlerde trapez dolgular yapıp bazı kısımlarda istinat duvarları ile çalışmayı yürüteceğiz." diye konuştu.
