Bileyciler işlerden şikayetçi

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bıçak bileycileri Kurban Bayramı öncesi işlerin durgunluğundan şikayetçi.

Bileyciler işlerden şikayetçi
İlçede yıllardır bıçak bileyerek geçimini sağlamaya çalışan esnaf, son yıllarda ekonomik kriz nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini söylüyorlar. Son yıllarda hayvan yetiştiricilerinin ekonomik nedenlerle büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirememesi nedeniyle ülke genelinde et fiyatlarının fahiş fiyatlara fırlaması, yaklaşan kurban bayramında kurbanlık hayvanların satışını da olumsuz etkiledi. Kasapların et satamamasının yanı sıra, kurbanlıkların da bayram öncesi satılmaması sadece et sektörünü değil, beraberinde yan sektörleri de olumsuz etkiliyor.

İlçenin Talatpaşa caddesinde yıllardır geçimini bıçak bileyiciliği yaparak sağlamaya çalışan 4 çocuk babası Raif Çanakoğlu da, et sektöründeki olumsuzluktan fazlasıyla nasibini aldı. Yıllardır her Kurban Bayramı’nda bıçak biletmek isteyen vatandaşların tezgâhının önünde uzun kuyruklar oluşturduğunu anlatan 50 yaşındaki bıçak bileyicisi, son yıllarda düşüş trendinde olan işlerinin bu yıl artık tabana vurmasından dertli.

Çanakoğlu, “Baba mesleğim bu iş benim. Yıllardır özellikle Kurban Bayramlarında canlılık gösteren bir meslektir bıçak bileyiciliği. Ancak son yıllarda ekonomik sebeplerden kaynaklanan sorunlardan olsa gerek, işlerimiz çok düştü. Her sene bir önceki seneyi arar olduk. Hele hele bu sene Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldığı şu günlerde neredeyse siftah yapmadan tezgâh kapatacak noktaya geldik. Sürekli müşterilerim olan bazı vatandaşlarımız kurbanlık alamadıkları için bıçaklarını biletme ihtiyacı hissetmiyorlar. Bu da bizim işlere ziyadesiyle olumsuz olarak yansıyor. Allah sonumuzu hayırlı etsin” diye konuştu.

Öte yandan, Ayvalık’ta sadece Raif Çanakoğlu ile birlikte, tüm bıçak bileyiciliği yapan esnafın aynı durumda oldukları gözlemlenirken, kurbanlık satışlarının yapıldığı alanlarda satışların ise yok denecek kadar az olduğu öğrenildi.