TÜRKİYE'YE F-16 BLOK 70'LER YUNANİSTAN'A F-35'LER

Muhammed Çınık

Muhammed Çınık

Türkiye'de son günlerde gündemde olan konulardan biri Türkiye`ye F-16 Blok 70`lerin verilmesinin onaylanması ve aynı zamanda Yunanistan`a da F-35`lerin verilmesi. Gelin bu süreci başından itibaren bir üstünden geçelim sonunda Yunanistan alacağı F-35`ler ile Türkiye`ye karşı üstünlük kurup-kuramayacağını konuşalım.



Satın aldığımız 40 adet F-35 nerede?

Arkadaşlar Türkiye 40 adet F-35 sipariş etmişti ama 2018 yılında sadece 6 tanesi Türk Hava Kuvvetleri`ne devredilmişti ve bu uçaklar bizim topraklarımızda değil ABD topraklarındaydı. Aslında orada bulunmasının sebebi eğitimler, temel protokollerin yerine getirilmesi gerektiği içindi ama ABD`nin bize S-400`ler dolayısıyla uyguladığı ambargo sonrası bunlar depoya kaldırıldı. Tabii daha sonra ABD`de bulunan Türkiye`nin sipariş defterinde kayıtlı F-35A`lar ise konfigürasyonları değiştirilerek ABD Hava Kuvvetleri`nin sipariş defterine kaydırıldı.
Ve en son şunu söyleyebilirim 6 Türk F-35, 6 yıldır bakımları yapılarak ABD`de depolanıyor.
Şimdi bu süreci anladık herhalde bu sorunun cevabına ulaştık en azından. Gel gelelim bugüne
Şimdi bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde ABD, Türkiye`nin F-16 Blok 70 siparişi için onay verdi. Ama aynı zamanda ABD Yunanistan`a da F-35`leri verme kararı aldı. Hatta Miçotakis`de alma kararını onayladı.
Sonrasında bizim yerel basınımızda bunu şu şekilde verdi ‘Yunanistan`a karşı elimiz kolumuz bağlandı`. Yani kâğıt üzerinde onlara verdikleri ile bize verilene bakınca bence de haklılar ama bir husus var aslında Türkiye`nin bu durumda bir kaybının olmadığını aksine artısı olduğunu göreceğiz.
Şimdi kısa tabirle şunu söyleyeyim F-35 gizli teknolojiye sahip avcı bir uçak yani radarda görünmeden yaklaşıp üstün silah sistemleri ile hedefi vurabilen bir savaş uçağı ve bizim bölgemizde şu anda tek sahip olan ülke İsrail. Yunanistan`da ikinci ülke olacak ve şunu da es geçemem böyle 5. nesil uçaklara sahip olan ülkeler ne olursa olsun bölgesine hakim olur. Basit ve net daha üstü yok çünkü.
Ama Yunanistan Türkiye`ye karşı bir üstünlük sağlayamayacak.



Basit bir şekilde anlatayım Lockheed Martin Yunanistan`a bu F-35`leri sözde 2030 yılında 20 tane teslim edecek. Tabi bu sözde LOU imzalayan Çekya`ya bile 2031`de teslim edeceklerini söylüyorlarken daha LOU bile imzalamamış Yunanistan`a 2030`da teslim edecekler. Bu ironik bir durum ama olabilirde.

Neyse bizde şunu biliyoruz ki TUSAŞ, 2028 yılında 20 adet KAAN`ı ülkemize teslim edecek ve seri üretime geçecek yani 2028 yılında F-35`den daha gelişmiş sistemlere sahip 5. nesil yerli ve milli uçağımızdan 20 tane olacak. Ki bununla da bitmiyor TUSAŞ ayda 2 tane üretecek KAAN`dan, en azından hedefleri böyle. Pekiiii bu ne demek oluyor?
Demek oluyor ki 2030 yılına kadar Türkiye`nin 68 adet KAAN`ı olacak hadi en kötü ihtimali hesaplayalım TUSAŞ ayda bir tane üretsin toplamda 44 uçağı olur 2030 yılında.
ABD, Yunanistan`a 40 adet F-35 in tamamını 2035 yılında verecek. 2035 yılına kadar hesaplarsak TUSAŞ sadece Türkiye ye en iyi ihtimalle ayda bir tane ürettiğinde 104 adet Kaan teslim etmiş olur Yunanistan`ın sahip olduğu uçağın yaklaşık 2,5 katı. Şimdi soruyorum çokbilmiş cahil profesörlere, kazığı kim yedi?

Bakın asla unutmayın gümüş kapı kapanır altın kapı açılır ABD F-35`leri bize vermeyerek bizim Kaan projemizi hızlandırmamızı sağladı. Aslında dolaylı yoldan iyilik yaptılar. Şunu söyleyebilirsiniz, ‘Kaan daha uçmadı bile`. Evet, uçmadı ama uçacak yakında gene ama asıl olay uçmasında da değil diğer sistemlerin çalışıp çalışmaması bundan da emin olabilirsiniz ne aviyonik sistemlerinde ne motorunda ne de diğer elektronik sistemlerinde hiçbir sıkıntı yok aksine çok olumlu gidiyor hepsi.

Şimdi bence Yunanistan mı bize üstün yoksa biz mi Yunanistan`a anlamışızdır.
İşin özeti de kendisi de budur. Düşünsenize ülkenizde kendini sözde aydın diye nitelendiren gazeteciler işin aslını araştırmadan boş boş anlatıyorlar ‘Türkiye`ye kazık atıldı` diyorlar. Ya Yunanistan dediğin ülke kendini tamamen ABD`ye teslim ettikten sonra f-35`leri aldı. Görmüyor musunuz? ABD nin kaç tane üssü var Yunanistan`da resmen işgal edildi. Benim şahsi görüşüm Yunanistan gibi teslim olacağıma cefa çekerim 5 yıl, 5 yıl sonra sefasını sürerim.