HEDEFTEKİ ÜLKE VENEZÜELA

Mehmet Orhan

Mehmet Orhan

ABD dünyanın jandarması ya!
Kendi çizgisinin dışına çıkan herkesi hizaya getirecek. İşte Venezüella ölçeğinde yaşananlar da bu jandarmalık olayıyla ilgili.
Dünyanın jandarması olunca üç şeyi de kontrol altına almış oluyorsun: Para, enerji ve siyasal güç.
Dünyanın dördüncü büyük petrol üreticisi olan Venezüella, dolayısıyla Maduro, ABD`nin ülkesindeki petrolü sömürmesine dur deyince ortalık karıştı. Venezüella, ürettiği petrolün yüzde 40`ını ABD`ye satıyor. Ancak iki dev ABD petrol şirketi, hem petrol fiyatını istedikleri gibi belirliyor, hem de ödemeyi istedikleri şartlarda ileri tarihlerde yapıyorlardı. Maduro, bu şirketlerin petrol üzerindeki imtiyazlarını kaldırdı ve petrolün peşin para ile satılması talimatını verdi.
Vay sen misin ABD`nin petrol şirketlerine yan bakan!
Amerika dünyanın her yerinde olduğu gibi, Venezüella`yı da kendi muhalefetiyle vurmayı deniyor.
Meclis Başkanı Guadio`yu, Venezüella`nın yeni devlet başkanı olarak tanıdığını açıklıyor. Böyle bir şey nasıl mümkün olabilir? Bu resmen bir ABD eliyle bir darbe girişimidir. Ancak, dünyanın jandarması, öncelikle Avrupa`daki askerlerini örgütlüyor ve başta İngiltere olmak üzere tüm Avrupa, Guadio`yu devlet başkanı olarak muhatap alacağını açıklıyor. İnsanın aklı almıyor. Nasıl bağımsız bir ülkenin içişlerine bu kadar pervasız müdahale edilebilir? Ve dünya susuyor. Rusya`dan, Çin`den cılız sesler yükseliyor sadece. Ama atı alan Üsküdar`ı geçmek üzere. Avrupa Parlamentosu bile bu kanunsuz darbe girişimine ortak oluyor.
Türkiye`ye tezgahlanan ve başarısız olan oyun şimdi Venezüella`da sahneye konuluyor.
Türk Halkı`nın erdoğan`ın arkasında durduğu gibi Venezüella halkı da Maduro`ya destek verirse ABD bir kez daha başarısız olacaktır. Ancak Türkiye`de çıkaramadıkları iç savaşı Vemnezüella`da çıkarma olasılıkları daha yüksek görünüyor. Guadio taraftarları, Maduro taraftarlarıyla ya da hükümet güçleriyle çatışmaya başlarsa ABD doğrudan askeri müdahalede bulunacak. Zaten Trump askeri müdahale seçeneğini açık seçik dillendiriyor. Cumhuriyetçi Senatör Lindsoy Graham, Trump ile Venezella`ya askeri müdahale seçeneğini konuştuklarını açıkladı. Trump O`na askeri müdahale konusunda fikrini sorunca, “Böyle bir hamle sorunlara yol açar” dedi. Trump ise Graham`a, “Şaşırdım sen her yeri işgal etmek isterdin” diye karşılık verdi. Graham`ın bu konuşmadan sonraki yorumu ise, “Trump`ı Venezüella konusunda oldukça savaş yanlısı gördüm” şeklindeydi.
ABD, Suriye`den çekilme kararını açıklarken, kendine daha masrafsız, kolay ve çıkarcı bir hedef olarak Venezüella`yı seçti. Suriye`ye karşılıksız para harcadığı eleştirilerinden kurtuldu ve ABD`nin burnunun dibindeki petrol ülkesine göz koydu. Böylece, Venezüella7nın petrolünü ABD çıkarlarına uygun olarak sömürmenin yolu açılacak, buna ne ABD kamuoyu, ne demokratlar ne de diğer muhalifler ses çıkarmayacaktı.
ABD Suriye denkleminde ise Türkiye`yi köşeye sıkıştırma çabalarını sürdürüyor.
Amerika ve Avrupa basınında konuşulan son kulis bilgileri ABD`nin Suriye`nin kuzeyinde oluşturacağı tampon bölgeyi Fransa ve Avusturalya`ya teslim etmek. Böylece çok sevdiği PKK/PYD`li teröristleri de Türkiye`ye karşı Fransa ve Avusturulya askerleri ile koruyacak.
Önümüzdeki birkaç ay içinde, özellikle da yaz aylarının başlangıcında Orta Doğu`da sular iyice ısınacak gibi görünüyor.