60 yıldır yol ortasında duran türbenin gizemi

Türbeden farklı planlarda görüntü
Trafik Kazası Karahisar İstimlak Sağlık Ocağı Filozof 

-Türbenin yanından araçların geçmesinden farklı planlarda görüntü
-Ali Erdem röportaj
-Türbenin başında dua edenlerden görüntü

( AFYON KARAHİSAR-ÖZEL)-60 yıldan bu yana yol ortasında türbe olmasına rağmen hiç kaza yaşanmaması gizemini koruyor-Yol ortasında kalan türbeyi belediye iki defa kaldırmak istedi ikisinde de kepçe kırıldı AFYON KARAHİSAR

- Afyonkarahisar’ın Çavuşbaş Mahallesinde yaklaşık 60 yıldan bu yana yol ortasında duran ‘Askeri Baba’ isimli şair ve filozof olan Gülaboğlu Muhammed Askeri’ye ait türbe görenleri hayrete düşürüyor. Belediye tarafından 1960’lı yıllarda bulunduğu yerden kaldırılmak istenirken kepçelerin bozulduğu bilinen türbenin yol ortasında olmasına rağmen çevresinde hiçbir trafik kazasının olmaması ise bir başka gizemli konu. Aslen Kütahyalı olan Gülaboğlu Muhammed Askeri’nin, Afyonkarahisar’a 17. yüzyılda müderris olarak geldiği biliniyor. Muhammed Askeri’nin 17. yüzyılda yaşayan ve bugünkü sağlık ocağının bulunduğu yerdeki Hisarardı Medresesi’nde müderrislik yapan önemli hoca ve şairlerden biri olduğu kaydedildi. Bu dönemde ise Afyonkarahisar, kültür hayatı bakımından önemli yere sahip olmuş. Muhammed Askeri uzun yıllar Halveti şeyhi olarak görev yaptı. Mutasavvıf divan şairi olan Muhammed Askeri 4 bin beyitlik divanında aruz ve hece ölçüleriyle yazdığı şiirlerde dini ve ahlaki konuları işledi. Bu arada ayetlerden ve hadislerden faydalanan Muhammed Askeri 280 civarındaki beyitte 59 ayete yer verdi. Muhammed Askeri düzenlediği divanının bir nüshası Afyonkarahisar’da, biri Konya’da ve üçüncüsü İstanbul Üniversitesi kitaplığında bulunuyor. 35 yılın ardından vefat eden Muhammed Askeri’nin bugün türbesinin olduğu yere gömüldüğüne inanılıyor. Bazı kaynaklarda ise tam tersine mezarının Kütahya’da olduğu biliniyor. “Bölgede hiç trafik kazası yaşanmaması gizemini koruyor” 1978 yılında Hisarardı Medresesi’n bakımsızlıktan dolayı harabeye dönmesinin ardından bölgeye sağlık ocağı yapılarak vatandaşların hizmetine sunuldu. 1960’lı yıllarda bölgede belediye tarafından yapılan istimlak ile alan imara açılarak bugünkü mahalle konumuna geldi. Fakat o tarihten bu yana kutsal sayıldığı için türbeye dokunulmadı ve yol ortasında kaldı. Çift şeritli yolun geçtiği Göksu Caddesi üzerinde bulunan türbeden dolayı yolun bir şeride bir yerden sonra tek şeridi düşüyor. Buna rağmen bölgede hiç trafik kazası yaşanmaması ise bir başka esrarengiz konu olarak gizemini koruyor. “Türbeyi almak isteyen kepçe iki defa kırıldı” Mahalle sakinlerinden 71 yaşındaki Ali Erdem, çocukluğundan bu yana mezarın şimdiki yerinde olduğunu ve kaldırılamadığını ifade etti.
Erdem kendisinin 60 yıldan bu yanan türbenin yani başındaki evde oturduğunu kaydederek, “Burası 60 yıldan bu yana burada ve buradaki kişi dervişmiş. Buralar mezarlıkmış ve alanı istimlak yapıyor belediye. Türbeyi almak isteyen kepçe iki defa kırıldı. Ben bunu gördüm, buraya geldiğim sene oldu bu olay. Ama artık herkes alıştı türbe olduğu için herkes alıştı ve gelip geçenler dua okuyor” dedi.

19 Temmuz 2020 Pazar günü yayınlandı